Nyheter

När det blev dags för det årliga skolfotot i slutet av augusti vid en svensk skola blev en  15 årig kristen pojke tillsagd att ta av sig sitt halskors. Det framgår av en intervju i den kristna tidningen Dagen.
Den kvinnliga skolfotografen hävdade nämligen att bilden skulle kunna kränka elever tillhörande andra religioner. Samma uppmaning riktades dock inte till de flickor som bar den muslimska, religiösa symbolen. Den 15-årige pojken föredrar att framträda anonymt i tidningsintervjun. Han blev chockad av uppmaningen men tog till slut av sig korset och lade det i fickan.
-Det kändes inte alls bra, förklarar han.
Händelsen har nu anmälts till Diskrimineringsombudsmannen, DO samt även till Barn- och elevombudet, BEO som sorterar under Skolinspektionen och vars uppdrag är att informera om lagen om nolltolerans mot kränkningar och mobbning. Beo kan även kräva skadestånd för barn och elever som blivit mobbade eller på annat sätt kränkta.
Den 15-årige eleven berättar i intervjun att han bar en lila tröja med krage med korset hängande utanpå:
-Jag har en ganska lång kedja och ett kors i metall med Jesus på. Skolfotografen sa till mig att ta av mig korset. Det skulle enligt henne inte se bra ut på skolfotot. Ingen av lärarna hörde det hela men för mig var uppmaningen chockerande. Något liknande har jag aldrig varit med om tidigare.
Han noterade att han var den enda som ombads gömma undan sitt religiösa halssmycke.
-Jag vet att de flickor som bar slöja inte beövde ta av den, säger han. Det här var så klart inget jag hade önskat skulle hända mig. Om jag tvingades ta av mig mitt kors bode väl samma sak ha gällt även för andra religiösa symboler, tycker jag.
När saken blev anmäld till Diskrimineringsombudsmannen en kort tid efter händelsen framkom uppgiften om att skolfotografen hade motiverat sin uppmaning med orden: ”det skulle kunna uppfattas som kränkande om korset kom med på skolfotot”. Pojken far undrade hur det skulle ha uppfattats om skolfotografen hade krävt samma sak av en elev som bar hijab eller davidsstjärna:
-Det skulle ha varit ett fruktansvärt övergrepp, säger han Men när det gäller kristna symboler är det tydligen inte så farligt,
Pojken far avvaktar nu med stort intresse hur saken kommer att bedömas av myndigheterna.
-Det ska bli spännande att se hur man behandlar den här typen av händelser, säger han. Det är ganska ovanligt att just kristna trosbekännare anmäler sådana här saker. Betydlligt vanligare är att de med någon annan religionstillhörighet anmäler att de känt sig disrkiminerade eller kränkta.
På den aktuella skolan tycker man att det hela verkar underligt.
-Vi tycker att det som hände var märkligt, kommenterar skolans rektor och bekräftar det inträffade med orden: ”Det är en fotofirma som kommer hit och tar bilderna och fotografen fattade ett felaktigt beslut”./.