Nyheter

Från en domstolsförhandling i den österrikiska konstitutionella domstolen i Wien den 25 juni 2013. Foto: Achim Bieniek / Verfassungsgerichtshof (VfGH) / Cc-by-sa-3.0-at.

Österrikes förbud mot hijab för flickor i grundskolan är olagligt och bör upphävas, meddelade den österrikiska konstitutionella domstolen på fredag. Regeln riktar sig till islam, och ett sådant selektivt förbud är diskriminerande, säger landets högsta domare.

Domarna säger att förbudet bryter mot både principen om jämlikhet och rätten till religionsfrihet, skriver Kurier.

Skolans hijabförbud godkändes av det österrikiska parlamentet i maj 2019, efter långa förberedelser av koalitionsregeringen bestående av Folkpartiet (ÖVP) och Frihetspartiet (FPÖ), som skulle falla på grund av Strache-skandalen strax därefter. Islamiska föreningen Islamische Glaubensgemeinschaft i Österreich (IGGÖ) gick till domstol för att bekämpa hijabförbudet, efter att vissa muslimska föräldrar bara hade gett efter för skolans krav när de hade hållit sina döttrar hemma på grund av förbudet.

Regeringen hade gjort en ”obetydlig fråga” till en känslomässig fråga och missbrukat den för att behaga väljarna, hävdade IGGÖs president Ümit Vural. Men att bära hijab är en ”vanlig trosövning för muslimska kvinnor runt om i världen”, sa Vural.

Trots det faktum att förbudet riktades mot ”religiösa kläder”, trodde konstitutionella domare fortfarande att islam hade utpekats, inte minst för att det inte gällde judiska kippor.

Den österrikiska utbildningsministern, Heinz Fassmann (ÖVP), beklagar beslutet och säger att han är ledsen över att många tjejer inte längre får chansen att gå i skolan utan att bli utsatta för tvång.

I ett annat beslut på fredag ​​har den österrikiska konstitutionella domstolen upphävt förbudet mot assisterad självmord.