Kommentarer

Fem döda är många och sättet på vilket de dödades är ännu mer ovanligt. Vem går ut i en liten norsk stad för att döda med pil och båge? Polisen kommer inte att svara och därför haglar spekulationerna. Det enda de vill säga är att det är en man. Vi får inte veta ålder, bostadsort eller något som kan prägla personen.

Utländska medier ägnar stor uppmärksamhet åt fallet: Återigen exploderar våld i landet långt norrut. Journalisterna håller alltid möjligheten öppen för en ny Breivik.

-Terror eller psykiatri, sammanfattade NRK: s kriminalreporter Olav Rønneberg.

Det kan vara båda.

Morden sker samtidigt som det sker ett regeringsskifte. Erna Solberg och justitieminister Monica Mæland höll en extraordinär presskonferens. Erna såg ut som om hon visste detaljer hon inte ville gå ut med. Detta kan vara en av anledningarna till att polisen är ovillig. Anhöriga måste få tid att förbereda sig.

Det har inte funnits någon teknisk förklaring under nyhetssändningarna. Hur nära måste du gå för att slå dödligt med pil och pil? Har gärningsmannen sett vem han dödade? Betydande frågor.

Bågskytte är tyst. Detta kan vara en del av förklaringen till att det gick en halvtimme från att polisen fick den första anmälan 18.13 tills han greps 18.47. Gärningsmannen greps efter att ha dödat fem. Han har inte blivit ifrågasatt.

Dagen började med regeringsplattformen vid Hurdalsjøen. Regeringskamraterna Støre och Vedum var på stort humör.

I morgon klockan 1015 presenteras ministerlistan.

Men Kongsberg kommer att kasta skuggor över Støre -regeringens första dag.