Kommentarer

I George Orwells Nittiofyra hade Oceaniens regering fyra ministerier: fredsministeriet, som handlade om krig, sanningsministeriet, som spred lögner, kärleksministeriet, som handlade om tortyr, och överflödsministeriet, som administrerade hunger.

President Biden – eller vem som nu kontrollerar den demente mannen – har blivit avundsjuk på detta utmärkta upplägg och har nu inrättat sitt eget sanningsministerium. Det krävs högt, för missnöjet sjuder bland pöbeln, och det måste snart vara val.

Det nya organet kallas ”Desinformation Governance Board” och är en underavdelning till det mäktiga Department of Homeland Security.

Bidenadministrationen har inte gett någon definition av begreppet desinformation, men man får ett intryck av innebörden genom att titta på vem som ska leda det nya sanningsministeriet. Hon heter Nina Jankowicz och har gjort sig känd med sitt påstående att Hunter Bidens numera berömda dator är en ”kampanjprodukt” uppfunnen av Donald Trump. Hon har också klagat på högerns mycket känslomässiga retorik, och säger att det är farligt för en kvinna att vara på internet – där hon kan möta många onda tankar.

Det oreglerade flödet av åsikter och information är också en plåga för makthavarna i Washington och deras media, som skakar över utsikterna att förlora majoriteten i kongressen till november. Och eftersom regeringen vägrar att föra en politik som faller i väljarnas tycke, finns det inget annat sätt än att sätta statsmakten mot människor som sprider felaktiga tankar och säger fula saker om regeringen. Den typen av upprördhet måste nu officiellt klassas som statens fiender och förföljas med alla nödvändiga medel.

Sanningsministeriet kommer naturligtvis att motivera sin verksamhet med faran från Ryssland, för ingenting är bättre att stänga kritiker än ett krig.