Nyheter

Den belgiska nationalförsamlingen ratificerade på onsdagen ett hårt kritiserat utlämningsavtal med Iran. Avtalet tillåter att den tidigare dömde irakiske diplomaten Assadollah Assadi utlämnas till Iran i utbyte mot minst en belgare som sitter fängslad i Iran.

Assadi dömdes i februari 2021 till 20 års fängelse för att ha planerat ett bombattentat mot en konferens för den iranska oppositionsgruppen People’s Mujahedin (MeK) utanför Paris 2018. Tusentals liv kunde ha gått förlorade om inte tysk polis hade gripit Assadi, samtidigt som ett belgiskt-iranskt par greps av belgisk polis.

Efter två dagar av häftig debatt röstade medlemmar av den belgiska nationalförsamlingen för avtalet med 79 röster mot 41.

Avtalet har sedan den 6 juli redan godkänts av en kommission i nationalförsamlingen.

Den har kritiserats hårt både i Belgien och av den iranska oppositionsrörelsen. Men premiärminister Alexander de Croos regering har hävdat att avtalet är det enda sättet att få hem en belgare som är fängslad i Iran, hjälparbetaren Olivier Vandecasteele. (NTB)

Möjlig fälla

Enligt den saudiskt finansierade tv-kanalen och webbplatsen Iran International kan Olivier Vandecasteele, som fram till 2020 var Norska flyktinghjälpens landschef i Iran, ha gripits av de iranska myndigheterna, just för att få till en utlämning av Assadollah Assadi.

2020 lämnade 44-årige Vandecasteele sitt jobb på Norska flyktingrådet för posten som chef i Relief International, men efter vad som uppges vara interna problem i Relief International sa han upp denna tjänst 2021.

I vad som verkade vara interna organisatoriska frågor sattes han åt sidan som chef för Relief International förra året, och han återvände till Europa. Men en informerad källa berättade för Iran Internationals Fardad Farahzad att detta kan bero på påtryckningar från Irans utrikesministerium i inrikesministeriet.

Men Vandecasteele återvände senare till Iran på ett turistvisum för att besöka en vän. Det är möjligt att hans återkomst till Iran var en arrangerad fälla av iransk underrättelsetjänst för att arrestera och utbyta honom med Assadi. Iran International )

Olivier Vandecastele ses här arbeta för Relief International i samband med Covid-19. Skärmbild: Relief International

Enligt Iran International ska även en iransk-belgisk professor fängslas av den iranska regimen.

En informerad källa berättade för Iran International att två belgiska medborgare för närvarande sitter i fängelse i Iran. En av de två är tydligen en iransk-belgisk professor vid Louvains universitet. Hans fall nämndes för några år sedan av kanslern vid Teherans universitet, Mahmoud Nili. Nili sa att universitetet hade stoppat utbytet med Teherans universitet på grund av hans arrestering, men inte namnge honom. (Iran International)

Kung Philip av Belgien sa i ett tal på onsdagskvällen, med anledning av nationaldagen på torsdagen , att Belgien inte kommer att ge efter för utpressning. Men det var Ryssland, inte Iran:

“We will not allow blackmail by a nuclear power that wants to wreck our solidarity with Ukraine to divide us.  We will continue to support the people of Ukraine” the king said. (Flandersnews)

Exclusive: Iran Holding Belgian Man As Brussels Mulls Prisoner Exchange (Iran International)

Iran Reportedly Holds Two Belgians As Brussels Plans Prisoner Swap (Iran International)

King vows not to yield to Russian blackmail (Flandersnews)