Nyheter

I torsdags bisattes den 34-årige franske juden Eyal Haddad i Beersheba, Israel. Haddad hade dubbelt medborgarskap och släktingar i Israel och Tunisien. Att döda en jude väcker oro i många länder. Haddad är bara en i raden av franska judar som har dödats för att de är judar. Men de franska myndigheterna har alltmer problem med att konfrontera antisemitism bland muslimer.

Men i Israel och bland judar runt om i världen orsakar sådana mord uppståndelse. De har sett det förut och har fått upp ögonen för att antisemitismen är på väg igen.

Haddads granne, en muslimsk man identifierad som Mohamed Dridi, erkände att ha dödat honom med en yxa och försökt bränna och begrava kroppen, enligt ett uttalande denna vecka från National Bureau of Vigilance against Antisemitism (BNVCA).

BNVCA sa att den misstänkte överlämnade sig till polisen och berättade för polisen att Haddad, som bodde granne med honom, var skyldig honom 100 euro och inte hade lämnat tillbaka dem. Senare erkände han också att han hade dödat Haddad för att han var jude.

Trots Dridis erkännande att ha dödat Haddad för att han var jude, undersökte utredarna också möjligheten att attacken inte var i grunden antisemitisk, utan resultatet av ett argument mellan de två männen, som tydligen kände varandra väl.

Haddads bror Elior insisterade på att mordet var antisemitisk.

”Han dödades för att han var jude. Han var inte skyldig pengar eller något, säger Elior till Channel 12 News. ”Mördaren arbetade för honom.”

Trots upprop från det judiska samfundet över brutaliteten i mordet och dess uppenbara antisemitiska motiv, har franska myndigheter varit tysta i frågan, vilket har retat upp judiska grupper och Tunisiens chefrabbin.

Mord på judar håller på att bli ett mönster i Frankrike. Två har dödats tidigare i år, varav just dödandet av Jeremy Cohen är uppenbart antisemitiskt.

I slutet av maj sa en fransk åklagare att 89-årige René Hadjaj, som knuffades ut genom sitt fönster på 17:e våningen, kan ha dödats för att han var jude. Den 17 maj greps hans 51-åriga granne, men utredarna anklagade honom inte för ett rasistiskt brott.

I februari sa släktingar till Jeremy Cohen, en 31-årig fransk jude som dog efter att ha blivit påkörd av en spårvagn i staden Bobigny nära Paris, att hans död inte var en olycka utan resultatet av en antisemitisk attack.

En mobb jagade Cohen, som försökte fly. Han skulle inte springa över gatan och bli påkörd av en spårvagn om han inte sprang för sitt liv.

Hans död rapporterades till en början som en ”överkörd fotgängare”, men videofilmer som släppts av Cohens familj visade ögonblicken som ledde fram till hans död och indikerade att händelsen kan ha utlösts av en misshandel. I videon ses Cohen bli attackerad av flera medlemmar i en stor grupp innan han springer från folkmassan och blir påkörd av en mötande spårvagn.

Mordet på Sarah Halimi 2017 väckte uppståndelse, och det gjorde även domen. Mördaren ropade Allahu Akbar, men slapp straff eftersom han hade rökt marijuana. Macron fick lagen ändrad efteråt. Men då var det för sent.

Mordet på Halimi väckte särskilt upprördhet efter att mördaren, som hade ropat ”Allahu akbar” (”Gud är störst” på arabiska) vid tidpunkten för attacken, undvek rättegång eftersom en domare bedömde att han var påverkad av cannabis och därför inte var en brottsling. . ansvarig.

Frankrike har Europas största antal judar, 500 000, men de unga lämnar republiken. De tror inte längre att de har en framtid i Frankrike. Västeuropa riskerar att bli Judenrein, som nazisterna ville.

https://www.timesofisrael.com/french-jewish-man-killed-in-suspected-antisemitic-attack-buried-in-israel/?utm_source=article_hpsidebar&utm_medium=desktop_site&utm_campaign=liveblog_entry