Konstbild

Eilif Peterssen (1852-1928)
Olje på lerret, 111,5 x 101 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Portrettmodellen er komponisten Edvard Hagerup Grieg (1843-1907). På den tid bildet ble malt, arbeidet han med sin annen strykekvartett i F-dur, der bare de to første satsene ble fullført. Det er bevart noen skisser til tredje og fjerde sats, og på grunnlag av disse skissene er det laget en rekonstruksjon, som også er tilgjengelig på Youtube.

Vi hører Raphael Quartet, som består av Ronald Hoogeveen og Ramy Koch, fiolin, Zoltan Benyacz. bratsj, og Henk Lambooij, cello. (Her spilles bare de to satsene komponisten fullførte).

Eilif Peterssen er nok best kjent for landskap og historiske motiver, men han var også en formidablel portrettmaler. Hans portretter av Harriet Backer (som han fridde til hele to ganger), Arne Garborg og, som her Edvard Grieg (alle tre i Nasjonalmuséet) har blitt stående som norske kulturelle referanser.

Läs också