Kommentarer

När man frågar de utländska stödarna till den ukrainska regeringen hur de föreställer sig att kriget ska sluta, är svaret att ryssarna ska kastas ut. Hur de tänker göra det får vi aldrig något tydligt svar på. Kriget ska bara fortsätta ’så länge det tar’.

Det kan bli mycket länge. Den efterlängtade ukrainska våroffensiven, som slutade som en misslyckad sommaroffensiv, har knappt påverkat den militära situationen. Allt tyder istället på att konflikten har stelnat till ett ställningskrig. Soldater i mängder skickas till slaktbänken utan utsikter att kunna vinna någon seger.

Det verkar passa den amerikanska regeringen alldeles utmärkt. Åtminstone har president Biden precis begärt ytterligare 24 miljarder dollar till Ukraina utöver de redan beviljade 113 miljarderna.

Ingen har så noga koll på vad de enorma summorna har gått till, eftersom Ukraina är nästan lika korrupt som Ryssland, och president Volodymyr Zelensky har just avskedat cheferna för de regionala rekryteringskontoren eftersom de anklagas för att ha tagit emot mutor från män som ville undvika inkallelse.

Den amerikanska befolkningen håller på att tröttna på detta eviga krig, och en nyligen genomförd opinionsundersökning visar att en majoritet är emot att skicka mer pengar till den bottenlösa ukrainska avgrunden. Nu finns det även missnöje bland republikanska medlemmar av Representanthuset. Republikanernas konservativa falang har skickat ett brev till president Biden med budskapet att ’amerikanerna är trötta på att finansiera oändliga krig och vill ha en politik som inte bara återinför ekonomisk sundhet i Washington, utan också sätter Amerika och amerikanska medborgare främst’. De missnöjda republikanerna har också bett Biden-administrationen förklara vad dess strategi i Ukraina går ut på. Även den republikanske ordföranden i Representanthuset, Kevin McCarthy, har förbryllats. En talesperson för McCarthy har meddelat att ett republikanskt leddt hus inte kommer att automatiskt godkänna varje begäran om mer pengar till Ukraina.

Så börjar det, och i samband med detta är det värt att påminna om hur det slutade med det amerikanska kriget i Vietnam. USA var tvungna att dra sig tillbaka med hängande huvud år 1975 och lämna landet åt kommunisterna – inte för att amerikanerna hade lidit något militärt nederlag (man hade lätt kunnat fortsätta), utan för att den amerikanska befolkningen inte längre ville delta.”