Nyheter

Efter att ha gått ut med höga ambitioner om en full övergång till elbilar väljer nu biltillverkaren Audi att ställa sig på bromsen. Istället fokuserar de på bensin och diesel.

Elektrifieringen inom bilindustrin har gått snabbt. Politiker och aktivister har drivit på, och branschen har lydigt följt efter. Ett antal biltillverkare har därför gått vidare och satt ett slutdatum för bilar med förbränningsmotor. Bland dem finns Audi.

Det är bara tre år sedan Audi meddelade att de från och med 2026 exklusivt kommer att presentera nya bilar med helt elektrisk drift.

Men detta visade sig snart vara en misslyckad satsning och varningsklockorna började ringa hos Audis ledning. Som det också har gjort hos bland annat Mercedes, se artikel nedan.

Nu ändrar sig därför Audi, och man väljer helt enkelt att skrota den ambitiösa elbilssatsningen, rapporterar TV 2 Broom.

Vikande efterfrågan

Den främsta anledningen är att efterfrågan på elbilar är lägre än vad tillverkaren hoppats på, det är inget folk runt om i Europa står i kö för att köpa.

Det handlar återigen om att elbilar, på nästan alla marknader, är betydligt dyrare än jämförbara bilar med förbränningsmotor. Dessutom finns det välkända problem relaterade till räckvidd, laddstationer etc. Dessa problem har inte försvunnit.

Mycket höga utvecklingskostnader, ökad konkurrens och den ekonomiska situation som världen befinner sig i är också viktiga faktorer – som får Audi att vända.

Trotsar politiskt tryck: fokus på bensin och diesel

Istället för att lansera ett antal elbilar tätt intill varandra har Audis vd Gernot Döllner uttalat att de kommer att sprida ut dessa över tiden. Det rapporterar Bloomberg.

Samtidigt kommer Audi återigen fokusera på nya modeller med förbränningsmotorer, samt laddhybrider.

– Vi ger varumärket en robust positionering för de kommande åren med en helt ny generation av förbränningsmotormodeller och laddhybrider, bekräftar vd:n i ett tidigare pressmeddelande.

Döllner tillägger att Audi även kommer att fokusera på ”våra banbrytande elbilar”.

Drar ner på flera modeller

Från den 1 januari i år avslutade Audi i Norge försäljningen av flera modeller med förbränningsmotorer. Nu är det slut med både A3, A6 och A8/S8.

Eller med andra ord: Alla modeller med förbränningsmotor tas bort från marknaden, med ett undantag. RS-modellerna kommer att leva vidare och Audi kommer nu att erbjuda dessa modeller med förbränningsmotor i Norge: RS 3, RS 4, RS 6, RS Q3 och RS Q8.

Frågan är om Audi i Norge snart måste följa huvudkontoret i Tyskland, och inse att elbilar inte var den totala framgång man trodde ett tag.

Audi är för övrigt inte ensamma om att göra helt om i elbilsfrågan. Nyligen meddelade även Mercedes att man skjuter upp sina planer på att bli ett helelektriskt märke.

Läs även: Mercedes snur: Satser videre på bensin og diesel