Nyheter

Frankrikes nationalförsamling har antagit en ny lag som tillåter lagföring av personer som motsätter sig den medicinska behandling som myndigheterna rekommenderar.

Reaktionerna har varit starka, eftersom många tror att lagen kommer att göra det förbjudet att protestera mot bland annat mRNA-vaccin.

Det gäller 4 § i lagen där man bland annat kan läsa följande:

Att uppmuntra en person som lider av ett medicinskt tillstånd, genom upprepade påtryckningar eller manövrar, att överge eller avstå från att genomgå terapeutisk eller profylaktisk medicinsk behandling är straffbart med ett års fängelse och böter på 30 000 €, när detta avstående eller nekande framstår som fördelaktigt för vederbörandes hälsa, medan det enligt gällande medicinsk kunskap uppenbarligen kan leda till särskilt allvarliga konsekvenser för dennes fysiska eller psykiska hälsa givet det tillstånd personen lider av.

När uppmaningen som beskrivs i de två första styckena har fått effekt (dvs råden har följts, reds. anm.) höjs straffen till tre års fängelse och böter på 45 000 euro.

Detta är andra gången som de franska myndigheterna försöker driva igenom denna lag. Nationalförsamlingen antog lagen före jul, men artikel 4 förkastades av senaten på grund av dess tydliga inblandning i frihetens natur, skriver Le Salon Beige.

Lagen röstades också ner i parlamentet på tisdagen, men drevs igenom i en andra omröstning onsdagen den 14 februari.

Även om lagen inte nämner mRNA specifikt, är det inte svårt att se hur protester mot mRNA-vacciner skulle kunna bemötas med denna lag. Detta på grund av formuleringen ”terapeutisk eller profylaktisk medicinsk behandling”. Vacciner är antingen terapeutiska (behandlingsvacciner) eller profylaktiska (förebyggande vacciner). Det kontroversiella mRNA-vaccinet faller i den andra gruppen. FHI (norska Folkhelseinstituttet) skriver så här på sin hemsida:

Syftet med vaccination mot covid-19 är att förebygga allvarlig sjukdom eller att göra sjukdomsförloppet mildare utan att utsättas för allvarliga biverkningar.

Så även om mRNA inte nämns i lagtexten finns det ändå goda skäl till oro, skriver Daily Sceptic. Det finns också en hel rad andra exempel på medicinsk behandling som många är kritiska till. Den franska regeringen vill nu förbjuda detta.

Att bara uttrycka sin skepsis på sociala medier kan bli straffbart. C News noterade uttalandet av socialisten Arthur Delaporte. Han välkomnade införandet av lagen och beskrev sådana lagar som ”mer nödvändiga än någonsin” för att ”försvara vetenskapen” mot ”människor som säger oacceptabla saker på sociala nätverk”.

Lagen bygger på tanken att sjukvården och myndigheterna är de enda som kan säga vad som är korrekt medicinsk praxis. Historien visar att detta är ett grovt misstag. Det är värt att nämna opioidskandalerna i USA, lobotomi och Semmelveis. Många kommer att lägga till allt som hände under pandemin 2020-22, och de kirurgiska operationer som utförs på barn som är förvirrade om sitt eget kön. Påståenden om att the science is settled avslöjar otillräckliga kunskaper om historia och en mycket dålig förståelse av vetenskap.

Olivier Verán var hälsominister i Frankrike just under perioden 2020-22. Han är en före detta socialist som tillkännagav sin övergång till Macrons parti, och var därmed ansvarig för de franska myndigheternas agerande under denna period. Då lovade president Macron att göra livet så svårt som möjligt för dem som vägrade att ta vaccinet.

Verán var aktiv i nationalförsamlingen på onsdagen och beskrev då motståndare till lagen som extrema.

Det finns också en hel rad andra medicinska metoder än mRNA-vaccinet som många är kritiska till. Den franska regeringen vill nu förbjuda detta.

Detta kan tolkas som en lag som förbjuder både att neka behandling och att diskutera alternativa behandlingar – antagligen kommer alternativ behandling att betraktas som kvacksalveri, även om dessa alternativ skulle verka bättre. Det upplevde vi under pandemin, även i Norge.

Artikel 4 i lagen gör i praktiken de officiella utövarna av ”den medicinska sanningen” till auktoriteter som det är straffbart att motsäga. Men dessa auktoriteter har, som nämnts ovan, upprepade gånger haft fel. Det är därför inte så konstigt om många är skeptiska och inte längre litar på sådana auktoriteter .

Lagen har nu antagits i nationalförsamlingen och skickas tillbaka till senaten.

Flera beskriver lagen som antiliberal och totalitär och anklagar Macron för att agera lakej för World Economic Forum. Det påpekas att välkända och högt respekterade medicinska experter som var skeptiska till hanteringen av covid-19 faktiskt utsattes för hårda attacker under pandemin.

Twitteranvändaren Annie Arnaud tror att lagen kommer att leda till ännu mer social oro i Frankrike. Det är inte så svårt att föreställa sig, eftersom 160 000 personer deltog i demonstrationer mot krav på ett coronavaccin i Frankrike den 28 augusti 2021. Detta var långt ifrån den enda demonstrationen under pandemin.