Nyheter

Antalet holländska företag och institutioner som väntar på att bli anslutna till elnätet har ökat med 50 procent på bara ett halvår, från 6 000 förra sommaren till 9 400.

Nu även skolor och idrottslag

Ökningen av antalet förfrågningar om elanslutning som leverantörerna inte klarar av kommer inte längre enbart från företag som kopplas bort från gasnätet. Nu hamnar även skolor och idrottslag på en allt längre väntelista, skriver De Volkskrant.

– Nästan gratis vind- och solenergi

Avgående klimat- och energiminister Rob Jetten överväger nu – efter att under flera år ha lovat medborgare ”nästan gratis” vind- och solenergi – ”oortodoxa åtgärder” för att lösa problemen med det holländska elnätet.

Det är överbelastat och i många regioner är det enorma väntelistor för nya förbindelser. För att lösa problemet överväger regeringen att beordra företag att använda mindre el under de tider på dygnet när det förbrukas mycket el; så kallad ”rusningstid”.

Nytt tal

Att myndigheterna har misslyckats kamoufleras med positivt laddade termer. De har planer på att göra ”smarta värmepumpar” och ”flexibla laddstationer” till framtidens ”hållbara” norm. Dessa kommer att kunna fjärrstyras centralt, eller eventuellt stängas av helt, under den så kallade rusningstiden:

– I hushållen kommer smarta, styrbara värmepumpar och laddstationer att bli framtidens norm. Detta kommer att minska belastningen på elnätet under rusningstid och ge utrymme att göra den enskilda bostaden mer ”hållbar”.

Från studentkåren till regeringen

Klimatministern representerar det gröna vänsterpartiet D66. Vid 30 års ålder valdes han in i parlamentet med parollen ”För ett rent klimat”. Han säger sig vara glad över att allt fler hushåll och företag går över till så kallade gröna energiformer, men ”det sätter en enorm press på elförsörjningen” och han erkänner att landet inte är förberett för den omställning man nu går igenom :

– Trots tidigare åtgärder och nya stora investeringar från nätbolagens sida pressas elnätet hela tiden till sina yttersta gränser.

Les også