Ur flödet/i korthet

Israels premiärminister har presenterat en plan för förvaltningen av Gaza efter kriget. Han vill ha en lokal civiltjänst och samtidigt ge den israeliska armén fria händer. En tvåstatslösning verkar helt otänkbar.

Det är klart att Israels premiärminister inte kommer att låta sig pressas av de allt mer palestinskvänliga västländerna, med vår utrikesminister Espen Barth Eide i spetsen.

Planen, som Benjamin Netanyahu presenterade för den israeliska regeringen sent på torsdagen, innebär också att landets väpnade styrkor (IDF) kommer att fortsätta kriget mot Hamas tills Israels mål nås.

Det inkluderar likvideringen av Hamas och Islamiska Jihad, samt frigivningen av alla gisslan som fortfarande hålls i det krigshärjade territoriet, skriver AFP som har sett planerna.

Efter kriget vill Netanyahu att den civila regeringen ska övervakas av ”lokala tjänstemän som har administrativ erfarenhet” och som ”inte är anslutna till länder eller organisationer som stödjer terrorism”. (NTB-AFP)

Även efter krigets slut kommer Netanyahu att ge Israel Defence Forces (IDF) ”obegränsad frihet” med målet att förhindra fler terrorattacker mot israeliska civila, kvinnor och barn.

Men han fruktar en splittring inom regeringen, eftersom flera högerextrema regeringsmedlemmar har krävt att de israeliska bosättningarna i Gazaremsan ska återställas. Detta har Netanyahu varit försiktig med att uttrycka. Under fyra månader har han därför hållit dagliga möten i säkerhetskabinettet, skriver Times of Israel.

– I planen står det att Israel ska fortsätta det projekt som redan pågår för att upprätta en säkerhetsbuffertzon på den palestinska sidan av gränsen, fortsätter det. Den zonen ska bestå ”så länge det finns behov av det”.

Med hjälp av IDF och förmodligen underrättelsetjänsterna kommer Netanyahu att se till att Israel har full kontroll ”i hela området väster om Jordan”. Detta inkluderar Judéen och Samaria (”Västbanken”) och naturligtvis Gazaremsan.

Dessutom vill Israel att FN:s flyktingorganisation för palestinierna, UNRWA, avvecklas. Samtidigt kommer man behålla avspärrningen mot Egypten, som Egypten själva upprättat för att förhindra palestinska terrorattacker. Hela Gaza måste demilitariseras.

Palestina-araber reagerar

En talesperson för den palestinske presidenten Mahmoud Abbas avvisar planen kategoriskt.

– Den enda lösningen för Gaza är att vara en del av en självständig palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad, säger talesmannen Nabil Abu Rudeineh, enligt den officiella palestinska nyhetsbyrån Wafa.

– Varje plan som går emot detta är dömd att misslyckas. Israel kommer inte att lyckas med sina försök att förändra de geografiska och demografiska verkligheterna på Gazaremsan, fortsätter han.

– Om världen vill ha fred och säkerhet i regionen måste den avsluta Israels ockupation av palestinska områden och erkänna en palestinsk stat med Jerusalem som huvudstad.

Hamas-tjänstemän är naturligtvis också kritiska och säger att planen inte kommer att lyckas.

– När det gäller Gaza efter kriget lägger Netanyhau fram planer som han vet att han aldrig kommer att lyckas med, sa Hamas talesman Osama Hamdan vid en presskonferens i Libanon under fredagen.

Barth Eide och Blinken och en rad andra västerländska politiker talar om en tvåstatslösning. De kommer sannolikt inte att få sin dröm uppfylld.

Les også