Nyheter

Sverigedemokraterna (SD) hotar att lämna sin partigrupp i EU-parlamentet, ECR (Europeiska konservativa och reformister), om det ungerska partiet Fidesz går med. Det berättar EU-parlamentarikern Charlie Weimers till Politico.

Fidesz, det konservativa partiet ledd av Ungerns premiärminister Viktor Orbán, önskar ansluta sig till ECR. Detta har väckt oro hos SD, som överväger att lämna gruppen i protest.

”Det tvingade oss att utvärdera våra alternativ, bland annat hur man säkerställer att ECR förblir en Atlanticistisk (USA-kontrollerad, FT:s anm.) och Putin-kritisk grupp, samt vilka andra alternativ som finns för konservativa partier som har en regeringsposition”, säger Weimers till Politico.

ECR inkluderar även partier som Italiens Bröder, ledd av Italiens premiärminister, och det polska partiet Lag och rättvisa. Enligt rapporter från Italien är man beredd att välkomna Orbán.

SD har varit medlem i ECR sedan 2018 och använder partigruppen bland annat för att finansiera nyhetssajten Samnytt.

I ett mejl till Politico poängterar Weimers att Ungerns agerande efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina har skadat landet och dess ovilja att stödja Sveriges Natoansökan.