Ur flödet/i korthet

De senaste dagarna har det varit hårda strider, både vid och i det stora Shifa-sjukhuset i Gaza. Här har betydande militära styrkor från Hamas förvandlat det som från början var ett sjukhus till något som mer liknar en ren militärbas.

Avsikten från Hamas sida är uppenbar, de vill att världen ska reagera på att Israel attackerar ett ”sjukhus”.

Striderna här har varit mycket intensiva, med stora förluster för Hamas och andra palestinska kombattanter som har förskansat sig där.

Den israeliska militären (IDF) höjer nu antalet beväpnade palestinier som dödats i operationen mot Shifa-sjukhuset från 50 till 90.

Samtidigt räknar militären ner antalet fångar från 180 till 160. I ett uttalande på onsdagen skriver IDF att de under de senaste dagarna har ”eliminerat terrorister och hittat vapen på sjukhusområdet”. Det skriver NTB-Reuters om händelserna.

Militären uppger också att varken civila, patienter, hälsopersonal eller medicinsk utrustning förstördes. Informationen är inte verifierad av oberoende källor (om det finns något sådant i området).

Före kriget var sjukhuset det största på Gazaremsan. Nu utförs endast begränsad medicinsk verksamhet här, anläggningen är mest en militär anläggning för Hamas.

IDF har sagt att specialstyrkor, med stöd av infanteri och stridsvagnar, avancerade in i sjukhuset när razzian började på måndagsmorgonen.

Israel motiverar tillslaget med att underrättelseinformation visar att sjukhuset används av militanta palestinier. Detta avvisas rutinmässigt av den palestinska sidan.

Men självklart hade det inte funnits någon anledning för Israel att inleda en storskalig attack mot ett sjukhus där det bara fanns patienter och sjukvårdspersonal. Få skulle se något syfte med det.

Om det bara fanns vårdpersonal/patienter på sjukhuset vore det också konstigt att det nu pågår så våldsamma strider där.

Vem är det då som utför dessa fientligheter på den palestinska sidan? Sjuksköterskor beväpnade med sax? Det är frågor som de stora medierna och andra okritiska anhängare till Hamas konstigt nog inte ställer.