Nyheter

Västerländsk underrättelsetjänst hjälpte terroristerna som dödade 139 i ett konserthus i Moskva i fredags, hävdar chefen för FSB, Aleksandr Bortnikov.

Terroristerna hade planer på att åka till Ukraina, där de skulle välkomnas som hjältar, säger han.

– Jag ska berätta om en liten hemlighet: De var på väg att välkomnas som hjältar på andra sidan, säger Bortnikov i kommentarer som har återgivits av flera ryska medier.

– Vi tror att dådet planerades av de radikala islamisterna, och att det naturligtvis organiserades av västerländska underrättelsetjänster, och att Ukrainas underrättelsetjänster själva har en direkt koppling till detta, sa Bortnikov vidare.

Tidigare på tisdagen, när Nikolai Patrushev, som leder Rysslands nationella säkerhetsråd, fick frågan om det var den extremistiska jihadistgruppen IS, som tog på sig ansvaret för attacken, eller Ukraina, svarade han ”Ukraina, naturligtvis”. (NTB-AFP)

Det är inte helt lätt att förstå uttalandena från rysk sida. Var Ukraina den verkliga uppdragsgivaren eller bara en flyktmöjlighet?

Var terroristerna verkligen på väg till Ukraina när de stoppades i Briyansk? Putin har själv sagt att det var jihadister som låg bakom, men han kopplade dem samtidigt till Ukraina.

Les også