Nyheter

Den salafistiska jihadistgruppen ISIS-K är en afghansk gren av Islamiska staten. Terrororganisationen växte fram i Afghanistan som en regional gren av IS i slutet av 2014 och blev snart känd för sin gränslösa brutalitet.

Islamiska staten Khorasan

Enligt Reuters sitter USA på underrättelser som bekräftar att Islamiska staten (IS) tagit på sig ansvaret för massakern på konsertbesökare nära Moskva i fredags där minst 137 människor dödades och över hundra skadades. Det måste vara ISIS-K som ligger bakom.

ISIS-K, Den islamiska staten Khorasan, är uppkallad efter en gammal region som omfattar delar av Iran, Turkmenistan och Afghanistan.

Globalt, transnationellt kalifat

ISIS-K syftar till att skapa en ”ren islamisk stat” och har en vision om ett ”globalt, transnationellt kalifat” som styrs av sharialagar. Gruppen försöker destabilisera och störta befintliga regeringar i den historiska Khorasan-regionen.

ISIS-K har genomfört ett antal ”högprofilerade” attacker mot civila i Afghanistan och Pakistan. Bland annat dödade en självmordsbombare i augusti 2021 13 amerikanska militärer och minst 169 afghaner i Kabul under USA:s tillbakadragande. I juli 2018 dödade en självmordsbombare minst 131 i Pakistan, i juli 2016 dödade tvillingbombningar 97 i centrala Kabul, i juli 2023 dödade en självmordsbombare 63 i Pakistan.

Världens fjärde dödligaste terroristgrupp

År 2018 rankades ISIS-K som världens fjärde dödligaste terroristgrupp, enligt Institute for Economics and Peace (via CNN).

FN uppskattade 2021 att gruppen har en kärna på upp till 2.200 soldater, baserade i Afghanistan.

Universal Jihad

ISIS-K lockar till sig ännu fler radikala muslimer än vad talibanerna gör. ISIS-K erkänner inte talibanerna som en legitim islamisk organisation eftersom de ”inte förbinder sig till universell islamisk jihad”.

Hat mot väst och fientlighet mot Ryssland är framträdande aspekter av ISIS-K. Det faktum att Ryssland ingrep under kriget i Syrien till stöd för den syriska regeringen och mot IS har gjort Ryssland till ett ”legitimt mål” för terrororganisationen.