Nyheter

Fisk, ägg, frukt och grönsaker, potatis och vatten förknippar vi vanligtvis med sundhet och god hälsa.

Men nu visar en ny rapport utarbetad av IARC, som lyder under Världshälsoorganisationen, att PFOA (perfluoroktansyra) och PFOS (perfluoroktansulfonat) är cancerframkallande kemikalier som vi får i oss via maten, skriver Nettavisen.

Även om PFOA och PFOS nu i stort sett fasats ut, från att tidigare ha använts i många produkter, har de långlivade kemikalierna redan tagit sig in i marken, i dricksvattnet och ut i älvarna, sjöarna och havet – och så har de hamnat i vår mat.

– Ny kunskap visar att PFOA klassas som cancerframkallande för människor, medan PFOS klassas som möjligen cancerframkallande, säger Helle Katrine Knutsen, seniorforskare, dr.philos. vid Folkehelseinstituttet.

Hon fortsätter:

– Norrmän får i sig kemikalierna främst från fisk, frukt och grönsaker och ägg, och nästan alla får i sig mer PFOA och PFOS än vad som anses vara hälsomässigt säkert.

Värst av allt drabbar det den manliga befolkningen, eftersom PFOA möjligen kan öka risken för testikelcancer och njurcancer.

– Sammantaget tolkar vi resultaten som att just PFOA är cancerframkallande för människor och att PFOS möjligen är det, säger Haug.

Testikelcancer har ökat med femtio procent de senaste femtio åren.

Knutsen kan inte säga något om de mängder PFOA och PFOS som vi måste ha samlat i kroppen för att kemikalierna ska utgöra en cancerrisk.

– Vi behöver mer forskning för att ta reda på det här, säger Knutsen.

Enligt rapporten från VKM är fisk (både fet och mager) den i särklass viktigaste källan till dessa cancerframkallande kemikalier. Sedan kommer frukt/grönsaker/potatis, kött, ägg och till sist vårt dricksvatten.