Nyheter

Ukrainas tidigare president Pjotr ​​Porosjenko har meddelat att han vill ställa upp som kandidat i nästa presidentval. Han planerar också att ställa upp i val till EU-parlamentet om Ukraina blir medlem i EU.

– Frågar du mig om jag planerar att delta i nästa val så är svaret ja, sa han i en intervju med tv-kanalen Al Jazeera.

Inget val förrän vapnen tystnar

Porosjenko sa att Kiev måste lyckas i kriget mot Ryssland för att kunna hålla valet, som ursprunglige var planerat att genomföras i mars 2024. Enligt den sittande presidenten Vladimir Zelenskyj är det omöjligt att gå till val så länge det fortfarande mullrar från slagfältet.

Anklagad för landsförräderi

Porosjenko var president i Ukraina 2014 till 2019. År 2021 åtalades han tillsammans med den pro-ryska politikern Viktor Medvedtsyuk för landsförräderi, hjälp till terroristorganisationer och finansiering av terrorism.

Enligt åklagarmyndigheten hade han under 2014–2015 gjort det möjligt för de två utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk att sälja kol, vilket påstås ha hjälpt till att finansiera ryskstödda separatiststyrkor.

Politiskt motiverad

En begäran om att gripa honom avslogs dock av rätten. Han kunde lämna rättssalen med minimala restriktioner i väntan på en utredning av anklagelserna.

Enligt Porosjenko är anklagelsen ett politiskt motiverat hopkok av hans efterträdare Volodymyr Zelenskyi och kretsen runt honom. Splittringen i ukrainsk politik uttrycks i förhållandet mellan Zelenskyj/Porosjenko, vilket Document har skrivit om tidigare.