Kommentarer

Trumps tidigare nationella säkerhetsrådgivare, H.R. McMaster sa i går till den brittiska radiostationen LBC att USA, Storbritannien och andra nationer står på randen av ett nytt världskrig. De två anglosaxiska supermakterna borde därför öka sina militära utgifter till fyra procent av BNP och investera i ett missilförsvarssystem liknande den israeliska Iron Dome. Det kommer, säger han, att vara betydligt billigare att förhindra ett krig än att tvingas utkämpa det.

På frågan om vad han trodde att Trump skulle göra åt kriget i Ukraina om han vann det kommande presidentvalet, svarade McMaster att Trump skulle stödja hotade nationer som Ukraina om han presenterades för fakta.

Det är inte klart om detta är något han har diskuterat med den tidigare presidenten.

Trump har upprepade gånger uttalat att hans primära mål är att avsluta kriget – vilket är en helt annan historia än den McMaster presenterar.

Den tidigare säkerhetsrådgivaren kritiserar Trump för att vara godtrogen när han tror att han kan göra ett avtal med Putin.

”Putin är inte intresserad av en överenskommelse”, förklarar McMaster. ”Putin vill krossa alla andra utifrån teorin att han kan vara the last man standing och att han kan återställa … det ryska imperiet. Han gjorde det mycket tydligt under sin intervju med den nyttiga idioten Tucker Carlson.”

Visserligen sa Putin inte så, men sådana felaktigheter måste tolereras för att den genomgripande krigspsykosen ska kunna uppehållas.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg gör också vad han kan för att omöjliggöra ett fredsavtal med Putin och har därför återigen meddelat att Ukraina snart blir medlem i Nato, vilket kommer att förändra Natos karaktär från en försvarsallians till en aktivt krigförande organisation.

För att inte överträffa den krigshetsande generalsekreteraren har president Emmanuel Macron just öppnat dörren för franska trupper att skickas till Ukraina för att stötta den vacklande fronten.

Det är svårt att föreställa sig vad det västerländska krigspartiet har i åtanke. Tror de att ett kärnvapenbestyckat Ryssland kommer att besegras av Nato-trupper, eller att Ukraina kommer att kunna driva ut ryssarna från Krim och de östra provinserna eftersom den amerikanska kongressen har beslutat att skicka ytterligare 61 miljarder dollar för fler vapen?

Om det finns några vuxna kvar i Väst vet de att säkerhetspolitik inte avgörs av vem som har rätt. Ukraina kan ha rätt många gånger, men om ett fortsatt krig inte kan leda till något annat än att landet ödeläggs, kan det vara vettigt att göra en överenskommelse med den ryska diktatorn.

Det var möjligt att göra affärer – kalla dem skitaffärer – med alla slags skurkar när Trump var president. Vad hindrar honom från att göra det igen?

Les også