
EU-kommissionen vill ha ett slut på att medlemsländerna lägger miljarder i Putins krigskassa. På tisdag kommer EU:s energikommissionär Dan Jørgensen att presentera en färdplan för hur EU ska kunna frigöra sig helt från rysk olja och gas.
Enligt Bloomberg kommer planen att innehålla ett förbud mot köp av rysk gas från 2027. Enligt Bloombergs källor kommer förbudet att gälla både gas i rörledningar och flytande naturgas (LNG).
EU kommer också att sätta stopp för köp av rysk gas på spotmarknaden redan i år, enligt källorna.
Nästan en femtedel, 19 procent, av all gas som importeras av EU-länderna kommer fortfarande från Ryssland.
Men ett förbud skulle kunna vara problematiskt, enligt Reuters.
Enligt nyhetsbyrån undersöker EU-kommissionen de legala möjligheterna för europeiska företag att åberopa så kallad force majeure och säga upp avtal.
Men detta verkar tveksamt eftersom force majeure endast gäller under helt oförutsedda omständigheter, säger en analytiker.
Ett annat alternativ är att införa sanktioner mot import av rysk gas. Men det skulle kräva enhällighet bland EU-länderna. Det kommer att bli svårt att få de ryssvänliga länderna Ungern och Slovakien att gå med på sådana sanktioner.
Men om det blir ett EU-förbud måste Norge öppna upp för mer prospektering efter olja och gas på den norska kontinentalsockeln, säger Lisa Marie Ness Klungland från Senterpartiet, som sitter i energi- och miljöutskottet i norska Stortinget.
”När EU:s energikommissionär i morgon presenterar en konkret plan för hur EU ska frigöra sig helt från rysk gas, är det viktigt att Norge fortsätter att vara en stabil och förutsägbar gasleverantör”, säger Klungland till NTB.
På tisdag läggs ett förslag från Socialdemokraterna om att utlysa en 26:e licensrunda för olje- och gasprospektering fram för beslut i Stortinget.
Klungland påpekar att förslaget sannolikt kommer att falla med bara en rösts marginal.
– Regeringen och energiministern måste stödja centerpartiets förslag i morgon. Arbetarpartiet kan lätt få majoritet, säger hon.
EU har länge haft som mål att fasa ut inköp av fossila bränslen från Ryssland till 2027, men på senare tid har framför allt inköpen av rysk LNG ökat markant.
Varje år spenderar EU-länderna miljarder euro på sådana inköp. Sedan Ryssland invaderade Ukraina för tre år sedan har motsvarande mer än 2.400 stridsflygplan av typen F-35 köpts in.
Förra året köpte EU-länderna rysk olja och gas för nästan 22 miljarder euro, vilket är mer än det ekonomiska stödet till Ukraina på nästan 19 miljarder euro.