
Merz, som på tisdagen behövde två omgångar av omröstningen i förbundsdagen för att uppnå den nödvändiga majoriteten, kommer att inleda sina första utlandsresor som premiärminister till Paris och Warszawa i onsdags och planerar att tala med USA: s president Donald Trump på telefon på torsdag, enligt Die Welt.
”Vi känner inte varandra personligen ännu,” sa Merz på ZDF TV. Ett möte mellan de två kommer att äga rum senast vid Nato-toppmötet i Haag i slutet av juni, ”kanske till och med tidigare”, betonade CDU-ordföranden. ”Vi kommer att tala öppet med varandra.”
Men Merz ryggade inte för tuffa ord om Trumpadministrationen, särskilt om de medlemmar i den som har uttalat sig om AfD.
Merz kritiserade rösterna från medlemmar av den amerikanska regeringen som hade talat till förmån för AfD under Bundestag-valkampanjen och som nyligen hade kritiserat Verfassungsschutz klassificering av partiet som högerextremt. Detta var ”absurda åsikter om Förbundsrepubliken Tyskland”, sade Merz. ”Jag har alltid haft en känsla av att USA kan göra en mycket tydlig åtskillnad mellan extremistpartier och partier i den politiska mitten.
I Tyskland kom ett extremistiskt parti, nazistpartiet, till makten 1933.
I kampanjspåret pekar Merz på Trumprådgivaren Elon Musk, som sade att bara AfD kan rädda Tyskland, och på vicepresidenten J.D. Vance, som talade med AfD-ledaren Alice Weidel men inte med den tyske premiärministern Olaf Scholz vid säkerhetskonferensen i München – platsen för hans historiska tal där han varnade för att friheten i Europa står på spel och att hotet kommer inifrån.
Efter den senaste tidens stämpling av AfD som extremistiskt, anslöt sig USA:s utrikesminister Marco Rubio till Musk och Vance för att tala ut mot Tyskland, som han kallade en tyranni i förklädnad.
Merz vill se ett slut på vad han kallar amerikansk inblandning i tysk inrikespolitik:
”Jag har inte blandat mig i den amerikanska valkampanjen och ensidigt tagit ställning för den ena eller andra sidan.” Han uppmanar därför den amerikanska regeringen att låta inrikespolitik vara inrikespolitik i Tyskland och i stort sett hålla sig borta från partiska överväganden.
Men Vance varnade i höstas för att USA kanske inte kommer att försvara länder som inte respekterar yttrandefriheten.
Vad Amerika borde säga är: Om Nato vill att vi ska fortsätta att stödja dem, och Nato vill att vi ska fortsätta att vara en bra deltagare i denna militära allians, varför respekterar ni inte amerikanska värderingar och yttrandefrihet?
Det är galet att vi ska stödja en militärallians om den militäralliansen inte är för yttrandefrihet.
Merz betonar å sin sida Europas påstådda styrka gentemot USA:
Han kommer öppet att representera ”vår position”, och detta är också den europeiska positionen. ”Som européer har vi något att erbjuda; tillsammans är vi till och med större än USA.” Antalet konsumenter i EU är större än i USA och Kanada tillsammans. «Vi kan göra något, vi står tillsammans, åtminstone i stor utsträckning», fortsatte Merz. «Det kommer att vara mitt budskap till den amerikanska regeringen.»
USA och EU hade tidigare ungefär lika stora ekonomier, men USA har under de senaste åren rört sig kraftigt bort från EU och har nu cirka 50 procent högre BNP trots en lägre befolkning.