
Shoppare har inga bra alternativ när palestinska aktivister försöker politisera deras shopping genom att uppmana till bojkott av Israel.
Den veckovisa shoppingrundan är knappast en politisk handling. Men i helgen konfronterades vissa shoppare av aktivister som uppmanade dem att tänka på situationen i Gaza när de fyllde sina korgar, skriver The Telegraph.
– Vi ber människor att titta på var deras mat kommer ifrån eftersom företag är medskyldiga till vad som händer i Mellanöstern, säger Luca Salice (68), som deltog i en protest utanför Sainsbury’s i Wilton Road i London Victoria förra lördagen.
– Vi försöker få företagen att uppträda på ett mer etiskt sätt, i likhet med vad som har hänt med fossila bränslen.
Man undrar vad Salice menar med ”mer etiskt”. Vill hon att Israel ska kopiera Hamas eller ayatollorna i Iran?
Palestinska aktivister genomförde en ”aktionsdag” riktad mot stormarknader i hela Storbritannien och uppmanade till bojkott av israelisk mat.
På Wilton Road uppmanade aktivister i palestinska keffiyehs dem som gick in i stormarknaden att ”sluta bomba Gaza”.
– Vad vi gör här är att berätta för människor att om du är orolig för vad som händer med palestinierna, finns det något du kan göra, sa Salice när han tejpade en stor Palestine Solidarity Campaign-banner på framsidan av stormarknaden.
Attityden verkar vara att om man till exempel köper israeliska apelsiner så är man medskyldig till bombningarna av Gaza.
Palestine Solidarity Campaign, som står bakom kampanjen ”Köp inte apartheid”, organiserade 20 evenemang i städer och tätorter under helgen. Syftet var att öka medvetenheten om hur mycket israelisk mat som säljs i livsmedelsbutikerna. De kräver att livsmedelskedjorna bojkottar landet när de köper varor.
Livsmedelskedjorna måste sluta ”tjäna pengar på Israels kolonisering och militära ockupation av palestinsk mark”, säger gruppen.
Livsmedelsbutikernas chefer har inga bra alternativ. Om de slutar att sälja vissa varor riskerar de att anklagas för antisemitism av judiska kunder. Men om de ignorerar bojkottuppmaningarna riskerar de att göra sina butiker till en måltavla för demonstranter.
Kedjor som Sainsbury’s, Tesco, Waitrose och Morrisons har alla varit föremål för sådana åtgärder. Vissa aktivister har gått ännu längre och flyttat in i butiker för att rensa hyllorna från avokado, hummus och dadlar från Israel.
Vid Tescos årliga aktieägarmöte förra månaden tvingades säkerhetsvakter att eskortera ut en grupp Palestine Solidarity Campaign-aktivister efter att de störde evenemanget med sånger om ”fritt Palestina”.
Den pro-palestinska BDS-rörelsen – som står för Boycott, Divestment and Sanctions – har ökat trycket på ett antal sektorer efter Hamas terrorattack den 7 oktober 2023. Stormarknader har varit ett högprofilerat mål.
Co-op tog bort israeliska produkter förra månaden, efter en omröstning bland sina medlemmar. Beslutet var en del av en bredare insats för att ”sluta handla med länder där det förekommer internationellt erkända kränkningar av mänskliga rättigheter och internationell rätt”, hävdade Co-op.
Ryssland fanns också med på listan över länder från vilka återförsäljaren inte längre kommer att köpa varor.
Beslutet gjorde Israels anhängare rasande. Dame Priti Patel, skuggutrikesminister, uppmanade stormarknaden att be om ursäkt för att ha likställt Israel med Ryssland.
De brittiska judarnas representantskap sade sig vara ”extremt besvikna” över beslutet, som de menade var ”baserat på faktafel och tvivelaktiga påståenden – en fråga som vi har tagit upp med organisationen”.
Israeliska varor har blivit mer tillgängliga i Storbritannien, särskilt som brittiska jordbrukare har kämpat för att möta efterfrågan på grund av dåligt väder under de senaste åren. Livsmedelsimporten från Israel ökade med två tredjedelar från 2018 till 2024 och uppgick till totalt 174 miljoner pund.
Politiseringen av frågan orsakar stora problem för många ledare.
– Om vi skulle fatta ett beslut om att bojkotta ett visst land är vi rädda för att lika många människor skulle bli upprörda över det som [de som] skulle vara glada över det, säger en chef för livsmedelsindustrin.
För närvarande är det bara Co-op som formellt och offentligt har bojkottat Israel. Andra stormarknader funderar på det.
Adam Bass, grundare av Providence Deli, som sysselsätter 127 palestinier, ogillar politiseringen.
– Det finns miljontals människor som bor i Israel som existerar som överallt annars, som inte har någon attityd och som vill fortsätta med sina liv, säger han.
Bass har inga problem med att människor personligen väljer att bojkotta varor från vissa länder. ”Men Palestinamobben kräver att alla ska göra exakt som de kräver. Många kommer nog att tycka att det är ganska odemokratiskt.
– Om folk vill bojkotta israeliska varor så kan de göra det, säger Bernard, en av dem som besökte Sainsbury’s nära Victoria under demonstrationen på lördagen.
– Det är upp till kunderna om de vill köpa något eller inte.
Han får medhåll av Daniel, en annan kund, som också anser att bojkott bör vara ett personligt beslut som inte dikteras av fanatiska aktivister och demonstranter.
Det kunde ha varit så enkelt, men så är inte fallet i Storbritannien 2025.