×

Nyheter

Efter förlusten av cirka 100.000 industrijobb kräver arbetstagarrepresentanter för Östtysklands största industriföretag ett moratorium för Energiewende.

Ett moratorium innebär en juridiskt godkänd tidsfrist för att skjuta upp fullgörandet av en rättslig förpliktelse eller betalning av en skuld.

Ett moratorium kan innebära en rättsligt godkänd tidsfrist för att skjuta upp fullgörandet av en rättslig förpliktelse eller betalningen av en skuld. Det kan också betyda en väntetid som fastställts av en myndighet eller ett avbrytande av verksamheten.

Den tyska regeringen bör inte stänga kraftverk och reparera problemen med ”statliga subventioner”, är kraven enligt Die Welt.

Företagsråden för industrijättarna BASF Schwarzheide och Arcelor Mittal i Eisenhüttenstadt har skrivit ett skarpt brev till förbundskansler Friedrich Merz (CDU) där de fördömer det misslyckade Energiewende och kräver en radikal kursändring.

”Verkligheten är att aldrig tidigare har så många bra jobb varit hotade som idag”, står det i brevet, som också är undertecknat av anställda på Tysklands näst största kraftverksoperatör, Leag. Arbetstagarrepresentanterna är missnöjda med Merz-regeringens kursändringar och Tysklands ekonomiminister Katherina Reiche (CDU).

De anställda, som också stöds av fackföreningen för gruv-, kemi- och energiindustrin (IGBCE), säger det högt och tydligt: ”Vi vill inte ha subventioner i stil med en feodalherre, utan snarare rättvisa ramvillkor så att bra arbete och värdeskapande i Tyskland återigen har en framtid.”

Kritiken riktar sig mot Merz-regeringens planer på att subventionera industrins elpriser och nätavgifter. Detta skulle ”bara behandla symptomen, men inte ta itu med de underliggande orsakerna till energikrisen”, säger Toralf Smith, ordförande i företagsrådet för Lausitz Energiekraftwerke AG (Leag).

Ekonomer har också påpekat att de verkliga problemen beror på bristen på stabil energi, höga gaspriser samt de höga kostnaderna och byråkratiska bördorna i samband med systemintegrationen av fluktuerande förnybara energikällor som vind- och solenergi.

Underliggande till problemen är den tidigare förbundskanslern Angela Merkels beslut att stänga alla tyska kärnkraftverk till förmån för förnyelsebar energi i kombination med gasleveranser från Ryssland.

Förnybar energi fungerar dock bara en del av tiden och tillgången till rysk gas sprängdes i luften i och med sabotaget mot Nordstream 1 och 2.

”I stället för ytterligare slagord om uthållighet och retorik förväntar vi oss äntligen tydliga uttalanden och signaler om vilka konkreta åtgärder förbundsregeringen kommer att vidta för att korrigera den negativa utvecklingen i den tyska energi- och klimatpolitiken”, heter det i brevet från företagsråden.

Enkelt uttryckt är målet att ”göra den tyska energiförsörjningen internationellt konkurrenskraftig igen”. Men det kan bli svårt, eftersom EU-kommissionen nyligen lanserade ett nytt klimatmål, som innebär utsläppsminskningar på 90 procent fram till 2040.