×

Ur flödet/i korthet

Även Labours egna väljare förstår att det inte är positivt för Storbritannien att regeringens skattepolitik får tusentals ultrarika människor att flytta ut ur landet.

Labours väljare kommer att stödja planerna på att stoppa de ultrarika från att fly Storbritannien efter att finansminister Rachel Reeves skattelättnader fått tusentals att lämna landet, skriver The Telegraph.

En undersökning från tankesmedjan Onward visade att 69 procent av Labours anhängare skulle stödja åtgärder som innebär att de rikaste undantas från vissa skatter så att de kan fortsätta att investera i den brittiska ekonomin.

Det finns ett tydligt stöd för att rika invånare ska undantas från skatt på utländsk inkomst, kapitalvinster och arv i 15 år i utbyte mot att betala en schablonskatt på 300.000 pund.

I synnerhet det faktum att Reeves vill att utlänningar (så kallade non-doms) som bor i Storbritannien ska betala skyhöga skatter till den brittiska statskassan för företag på andra håll i världen har fått många non-doms att fly det brittiska skattetyranniet.

Hotet om en 40-procentig arvsskatt bidrar också till att förmögna utlänningar flyr landet. Samtidigt flyttar rika brittiska medborgare också till mer skattevänliga områden. Människor med privatjet och fastigheter på flera kontinenter är svåra att behålla.

Som ett resultat faller skattebördan på dem i en allt fattigare medelklass som inte har samma möjligheter till rörlighet. Labourväljarna förstår detta bättre än den regering de röstade på.

Reeves under press från sina kollegor

Problemet för Reeves är att hon utsätts för allt större påtryckningar från fackföreningar och Labours så kallade backbenchers, som på klassiskt socialistiskt vis drömmer om att lösa alla ekonomiska problem genom att plocka bort de rika.

Socialisternas dröm om att ”beskatta de rika” misslyckas gång på gång

Reeves har redan ökat skatterna sedan han kom till makten förra året. Detta inkluderar avskaffande av icke-dom-status och skärpning av arvsskattereglerna, samt skattehöjningar för företag.

Sir Simon Clarke, direktör för Onward, konstaterar det uppenbara:

– Det är vansinne att jaga rika människor ut ur landet när de både kan betala skatt och ge ett enormt viktigt bidrag till ekonomin här.

Norges systerregering i Arbeiderpartiet gör samma sak och resultatet är att miljardärer flyttar till Schweiz och norska hörnstensföretag säljs till utländska investerare.

Samtidigt vägrar våra politiska ledare att utnyttja de fördelar som naturen har gett oss till förmån för det norska folket, med vattenkraften och de förbannade kraftkablarna som ett skräckexempel.

Kablarna till Tyskland och andra länder är ett exempel på detta.

Kablarna till bland annat Tyskland har inneburit att människor som bor i den region som är Norges största energiproducent, från Rogaland söderut till Kristiansand, har några av de dyraste elräkningarna i Europa.

Det är inte ovanligt – det händer nästan varje vecka – att spotpriset för el är 20 gånger högre i Stavanger än i min hemstad Bodö.

Röstar med sina privata jetplan

Finansminister Reeves försöker rädda en skakig brittisk ekonomi genom massiva skattehöjningar. Men miljardärer, både i Norge och Storbritannien, röstar med fötterna – ofta i form av en liten resa med sina privata jetplan. Det finns gott om länder som välkomnar de superrika.

Rådgivningsföretaget Henley & Partners förväntar sig att Storbritannien kommer att förlora fler miljonärer än något annat land i år, eftersom höga skatter driver bort de rika. Enligt deras forskning kommer 16.500 miljonärer att lämna Storbritannien 2025 – en ökning från 10.800 förra året.

Men Labours backbenchers kommer att fortsätta i samma anda och gärna straffa rika britter ännu hårdare.

Lord Kinnock, tidigare ledare för Labour, sa nyligen att allmänheten var ”trött” på att de rikaste ”kom undan” med det.

Kinnock tror att en skatt på 2 procent på förmögenhetsvärden över 10 miljoner pund skulle ge statskassan 10-11 miljarder pund. Men britterna har ännu inte gått lika långt som den norska regeringen och infört en exitskatt.

Är det nästa steg? Att införa ett skattefängelse, som i Norge? Om inte, finns det liten anledning att tro att rika utlänningar är villiga att betala tiotals miljoner pund extra i skatt för att få stanna kvar i ett Storbritannien i fritt fall.

Andrew Griffith, skuggminister för näringslivet, är kritisk:

– Det finns inget bra med att förmögenhetsskapare flyr landet och lämnar resten av oss med högre skatter eller sämre offentliga tjänster.

En talesman för finansdepartementet anser dock att Storbritannien fortfarande är mycket attraktivt.

– Vår huvudsakliga skattesats för kapitalvinster är lägre än i något annat europeiskt G7-land, och vårt nya bosättningsbaserade system är enklare och mer attraktivt än det tidigare, samtidigt som det tar itu med orättvisa i skattesystemet så att alla som är permanent bosatta här betalar skatt här.

Problemet är att människor som kan tjäna miljarder också brukar kunna använda en miniräknare.

40 procent i arvsskatt är till exempel så lätt att räkna ut konsekvenserna av att man inte ens behöver en miniräknare.

Detta förstår Labours egna väljare tydligt. Labours väljare är visserligen att betrakta som en nästan utdöende ras.

Men det råder knappast någon tvekan om att sådana attityder också är utbredda bland Tories väljare och inte minst bland dem som röstar på landets just nu mest populära parti, Reform UK.