×

Nyheter

Tysklands förbundskansler Friedrich Merz (CDU) föreslår ett tak för statligt betalda hyror för mottagare av välfärdsförmåner.

Detta möter starkt motstånd från hans koalitionspartner, socialdemokraterna SPD. Andra partier, som Die Grünen, Die Linke och sociala organisationer protesterar också starkt. Alternative für Deutschland är också kritiska, skriver Die Welt.

– Det borde kallas grundläggande säkerhet och inte längre förbli ett medborgartillägg”, sa Merz i en sommarintervju med ARD på söndag.

– I storstäderna får de idag ibland upp till 20 euro per kvadratmeter från socialkontoret eller den federala fackföreningen för hyran, sa Merz.

Samma sak händer i Norge: Människor som lever på socialbidrag får bostäder i Oslo som kostar mycket mer än bostäder i mer lantliga områden. Samtidigt pressar detta upp priserna så att människor som arbetar i Oslo ofta inte har råd att bo nära sin arbetsplats.

Federala arbetsmarknadsministern Bärbel Bas (SPD) kommer att presentera en reform av medborgartillägget direkt efter sommarsemestern, som ska genomföras 2026.

Dagmar Schmidt, vice ordförande för SPD:s grupp i förbundsdagen, kallar Merz förslag för ”illa genomtänkt”.

– Istället för att lösa problemet med dyra bostäder genom att öka hemlösheten måste vi begränsa överdrivna hyror med hyreskontroll och investera i överkomliga bostäder – som koalitionen redan har beslutat efter påtryckningar från SPD.

– Merz tar bara upp grundläggande frågor om social trygghet när det gäller att privatisera livets risker. Det kommer inte att ske några nedskärningar av förmåner under vårt ledarskap.

Caren Lay, Die Linkes talesperson för hyres- och bostadspolitik, kallar Merz uttalanden ”absurda och helt orealistiska”.

– Bostadsbolag som Vonovia och andra höjer regelbundet hyrorna och låter staten betala för dessa höjningar i form av bostadssubventioner. För att stoppa denna affärsmodell måste hyrorna begränsas, inte de statliga bidragen.

Rädslan är att socialbidragstagare och andra som inte kan försörja sig själva, till exempel många invandrare, inte längre ska ha råd att bo i storstäderna.

Det är dock en verklighet som många heltidsanställda också upplever, trots att de försörjer sig själva och betalar stora summor i skatter och avgifter. Men det är inte alla politiska ledare i EU som verkar bry sig särskilt mycket om dessa människor.

René Springer från AfD kallar Friedrich Merz krav för en ”genomskinlig avledningsmanöver”. Han anser att det största problemet är alla invandrare som lever på statliga transfereringar.

– Tyskland betalar miljontals euro i statligt stöd till människor utan tyska pass – ofta utan en tillförlitlig verifiering av om de ens bor permanent i landet.

Detta ökar den sociala migrationen och driver upp huspriserna, enligt Springer.

– Invandringen till våra sociala system måste stoppas – men det är inte att förvänta sig med den Merz-ledda regeringen.

Socialpolitiska instrument blir dyrare

Ralph Henger är fastighetsekonom på det arbetsgivarvänliga tyska ekonomiska institutet (Institut der deutschen Wirtschaft). Han kallar Merz förslag ”förståeliga vid första anblicken” – men anser att sådana åtgärder inte förändrar mycket när det gäller bördan på socialförsäkringsfonderna.

– Om bostadsbyggandet stagnerar kommer socialpolitiska åtgärder att bli motsvarande dyrare, säger Henger.

Han förklarar att boendekostnaderna anses rimliga om de inte överstiger produkten av tillräcklig bostadsyta och överkomlig hyra.

Man kan till exempel hyra en mindre lägenhet där kvadratmeterpriset är högt, men som ändå är en billigare bostad än större lägenheter.

Det är naturligtvis lätt att lösa genom att sätta ett tak för det totala bostadsbidraget, oavsett bostadens storlek, och samtidigt öka bostadsbyggandet för att hålla priserna nere och möta marknadens efterfrågan.

I många europeiska länder, som Norge och Storbritannien, framstår dock detta som en tämligen oöverstiglig uppgift. I stora delar av Västeuropa släpps betydligt fler migranter in i länderna år efter år utan att bostadsbyggandet följer efter.

Resultatet är bostadsbrist, högre priser och en situation där löntagare inte har råd med eget boende utan via skattsedeln måste finansiera bostadskostnaderna för socialbidragstagare, särskilt invandrare.

Tak för hyresvärdar, inte för bostadsbidrag

Melanie Weber-Moritz är ordförande för den tyska hyresgästföreningen. Hon vill också sätta ett tak, men riktat mot hyresvärdar.

Istället är det ingen lösning att skära ner på finansieringen för dem som inte kan hitta bostäder på den okontrollerade hyresmarknaden utan statligt stöd.

Ökade investeringar, frysning av hyror för befintliga hyresgäster, en ”strikt” hyreskontroll och böter för överträdelser och påföljder för alltför höga hyror är hennes förslag till lösningar.

Men det är inte otänkbart att sådana åtgärder kommer att minska antalet tillgängliga hyresfastigheter, vilket Storbritannien har upplevt nyligen, särskilt efter att Starmer flyttade in på Downing Street för drygt ett år sedan.

Det är inte osannolikt att det inte kommer att bli något av Merz planer på ett tak för bostadsbidrag i stadsområden.