×

Nyheter

Ett par på Jæren är två av flera bönder som nu gör uppror mot regeringens krav på att minska metanutsläppen från korna.

Metoden som används på grund av en klimathysterisk åtgärd i EU:s regi är att tillsätta tillskottet Bovaer i kornas foder. Detta minskar de naturliga utsläppen av metan, som främst uppstår när kor rapar.

– Målet i Norge – och i många andra länder – är att nästan all mjölk ska produceras med fodertillskott som minskar metanutsläppen, säger Tanita Kveinå, pressansvarig på Tine, till Stavanger Aftenblad.

Tine är mycket aktivt i denna fråga och har bland annat deltagit i forskningsprojektet ”MetanHUB”, som ska bidra till att minska klimatutsläppen från nötkreatur.

Denna klimatåtgärd har rönt stor uppmärksamhet och Document har skrivit flera artiklar om metanhämmare.

Norska Lise (31) har mobiliserat mer än 22.000 personer mot Bovaer: – Helt otroligt

Bondeuppror

Men nu växer det fram ett bondeuppror mot det som sker.

– Vi vill inte vara en del av detta nonsens, säger Jær-bonden Per Ådne Skårland till Aftenbladet.

Per Ådne Skårland driver Herikstad gaard utanför Bryne, och hans fru Sonja är vd för det välkända Jerseymejeriet. De använder råvarorna från 85 Jersey-mjölkkor för att producera mjölk, yoghurt och glass.

Paret från Jæren har fått stöd av den välkände gatukonstnären Pøbel, som har skapat ett konstverk på väggen vid liggbåsen inne i ladan. Pøbel, som också är en stark motståndare till användningen av Bovaer, har kallat konstverket ”Blame the cows, save the planet”.

– Pøbel har intresserat sig för den här frågan, och han hade hört att vi har samma synpunkt. Han undrade därför om vi var intresserade av att ha med oss detta, säger Skårland.

– Visserligen missade han målet lite. De flesta av kons metanutsläpp kommer från munnen, medan det på bilden är rumpan som förseglas.

Document försökte kontakta Skårland, men han var inte tillgänglig eftesom han var ute med fåren i ett område utan mobiltäckning. Hans partner och maka Sonja var dock tillgänglig.

– Vi får ett enormt stöd från både vanliga människor och bönder. Detta började innan Aftenbladet skrev om fallet, eftersom frågan om användningen av sådana metanhämmare har engagerat oss under lång tid, säger Sonja till Document.

Jerseymeieriet säljer sina produkter på Meny och finns i stora delar av landet från Trøndelag och söderut. De har också börjat samarbeta med mindre butiker, faktiskt ända upp till Tromsö.

Document ställde den självklara frågan:

– Hur har Meny-kedjan reagerat på ert engagemang i den här frågan?

– Vi har haft en nära dialog med Meny-ledningen och Norgesgruppen, och de stöder oss fullt ut.

Sonja fortsätter med att förklara att anledningen till att de reagerar är att de anser att det råder osäkerhet om vilken effekt användningen av Bowas kommer att ha på hälsan hos både djur och människor. Paret från Jæren accepterar inte att det är klimatvänligt att utföra experiment med naturen.

Även Riksrevisionen har uttryckt stark kritik mot Bovaer-projektet.

Även om hejaklacksledarna i Bondelaget och Tine trycker på för att införa det som en självklarhet finns det inga långsiktiga studier. Ingen vet egentligen vad det gör med kon, mjölken, kalven eller kroppen. Men det drivs igenom i alla fall.

– De mest ambitiösa klimatåtgärderna befinner sig fortfarande på forskningsstadiet och kommer i vilket fall som helst att vara för sent ute för att betala sig 2030, konstaterar Riksrevisionen i rapporten.

Hälsofrämjande produkter

På sin Facebook-sida skriver Jersey-mejeriet: ”Fler och fler upptäcker att de tål Jerseymjölk bättre än vanlig mjölk. A2A2-proteinet kan vara lättare att smälta, och vi får fantastisk feedback från kunder som äntligen kan njuta av mjölk igen!”


Kulturmjölk från Jerseymeieriet. Foto: Jerseymeieriet/ FB

Jerseymeieriet har byggt upp ett mycket gott rykte för sina högkvalitativa produkter. Nyligen valdes Jerseymeieriet ut som en av sex finalister till Norges största lokala matpris, Matskattstipendet, som arrangeras av Meny. Prisutdelningen kommer att äga rum i Oslo i september.

I motiveringen står bland annat:

”Jerseymeieriet är ett av få mejerier i Norge som säljer produkter gjorda av ren Jersey-mjölk; mjölk, grädde, gräddfil, smör och yoghurt. Mjölken har 50 respektive 30 procent högre fett- och proteinhalt än annan komjölk och består av A2A2-protein, som många människor med intolerans tycker att de tål bättre.”

Sonja i närkontakt och trevligt samspel med en av Jersey-kalvarna. Foto: Jerseymeieriet

Jerseymeieriet är dessutom det första mejeriet som har tilldelats Animal Welfare Label i Norge. Deras verksamhet stöds tydligt av Animal Welfare Alliance.

”Vi på Dyrevernalliansen  hejar på Jerseymeieriet och deras ansträngningar för att förbättra djurens välbefinnande och hållbar livsmedelsproduktion!”

Sonja växte upp på Herikstad gård. Paret tog över gården 2001 och öppnade Jerseymejeriet 2021. De har fyra döttrar som också är helt eller delvis involverade i familjeföretaget. Jerseymejeriet har sin egen webbplats.

Per Ådne Skårland och hans fru Sonja driver Herikstad gaard och Jersey mejeri utanför Bryne på Jæren. Foto: Jerseymeieriet

Paret driver också en egen gårdsbutik där man kan köpa färsk mjölk från en automat och andra mejeriprodukter utan Bovaer. Gårdsbutiken erbjuder även produkter från andra lokala producenter.