
Drömmen om att fullfölja denna heliga resa har följt henne sedan barndomen och i år blev den verklighet.
”Att resa på hajj är inte sälvklart. Och mitt i alla känslor är det en tanke som slår mig mest: att jag blev utvald”, skriver Saerah till NRK från Mecka.
NRK har följt Saerah under hela hennes resa och delar med sig av bilder, video och ljudklipp från Saudiarabien.
Resan till Mecka blev möjlig för Saerah efter en nyligen genomförd förändring av regelverket. År 2025 är det första året som kvinnor kan åka på hajj på egen hand, utan att behöva åtföljas av en manlig reskamrat – ett krav som tidigare hade varit ett hinder för henne. När hon insåg att kravet hade tagits bort ansökte hon samma dag och blev snabbt godkänd.
En resa bland miljoner
Saerah, som snart ska börja som IT-projektledare på konsultföretaget KPMG, befann sig bland 1,6 miljoner pilgrimer. Varje land tilldelas ett begränsat antal platser för hajj av de saudiarabiska myndigheterna, och resan är kostsam; Saerahs resa kostade cirka 160.000 norska kronor.
Hon beskriver känslan av att vara ”liten” och samtidigt ”utvald” i folkmassan. Vid Al Haram-moskén i Mecka upplevde hon en djup känsla av lugn när hon läste Koranen och betonade det vackra i att alla pilgrimer var likadant klädda, oavsett bakgrund eller rikedom, och förenade som ”ett folk”.
En höjdpunkt för Saerah var när hon kom in i de innersta cirklarna av Kaba, den kubformade byggnaden i hjärtat av Mecka som miljontals muslimer vänder sig till i bön. Hon var fast besluten att röra vid Kaba och beskriver ögonblicket som så euforiskt att hon inte kan minnas detaljerna.
Fysiska utmaningar och inre transformation
Hajj är en fysiskt krävande resa mellan flera heliga platser. Pilgrimerna bor i tält i Mina, sover under bar himmel i Muzdalifah och ber i timmar i Arafat, ofta i temperaturer på upp till 45 grader. Saerah tränade i Norge för att förbereda sig, och trots att hennes kropp ville ge upp i Arafat upplevde hon böneutropen som ett tecken från Gud.
Fakta om pilgrimsfärden till Mecka: