×

Nyheter

Ett nytt lagförslag från två partier i USA, kallat ”Bunker Buster Act”, skulle ge presidenten befogenhet att överföra det avancerade bombplanet B-2 Spirit och GBU-57 ”bunker buster”-bomber till Israel.

Förslaget, som lagts fram av demokraten Josh Gottheimer och republikanen Mike Lawler, syftar till att säkerställa USA:s säkerhet och Israels militära övertag inför Irans kärnvapenprogram, skriver Dagsavisen.

Lagförslaget, som stöds av lobbygruppen AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), syftar till att säkerställa att Iran aldrig kan hota USA, Israel eller allierade med kärnvapen. Det ger presidenten rätt att överföra bomberna och flygplanen om Iran är ”nära att utveckla ett vapen”. Användningen av dem måste godkännas av presidenten, tjäna USA:s nationella säkerhet och Israel har inga andra möjligheter att förstöra iranska kärnvapenbunkrar. I förslaget ingår också att bygga landningsbanor i Israel anpassade till bombplanet och att förvara flygplan och bomber där, med möjlighet till överföring till Israel.

Betydelsen av B-2 och ”bunker buster”

Bomben GBU-57, som väger 13 600 kg, är konstruerad för att tränga så långt som 60 meter ner i marken innan den exploderar. Det enda bombflygplan som kan bära bomben är Northrop B-2 Spirit, ett interkontinentalt strategiskt bombflygplan som är känt för sina avancerade smygsystem som gör det svårt att upptäcka. B-2 har en räckvidd på över 9.600 kilometer utan tankning.

Major Sebastian Langvad från Norges Krigsskole förklarar att B-2:ans smygfunktion gör att den kan tränga in i luftrum som skyddas av avancerade luftförsvarssystem. Han säger att ett sådant flygplan skulle ge Israel möjlighet att bryta sig in i skyddat iranskt luftrum och bära tunga bomber. Langvad understryker dock att en amerikansk operation mot Iran är beroende av ett helt institutionellt system och att ett B-2 plan inte automatiskt ger Israel samma räckvidd och volym som en amerikansk operation.

Reaktioner och realism

Hilde Restad, docent vid Oslo Nye Høyskole, reagerar på förslaget och kallar det ”extremt dramatiskt”. Hon ifrågasätter om det skulle vara för radikalt för vissa att överföra så unika amerikanska militära resurser till Israel. Restad pekar på det interna spelet i kongressen, där en Israelvänlig position måste vägas mot det faktum att delar av gräsrötterna i det demokratiska partiet har vänt sig mot Israel. Hon menar att även om AIPAC har stor makt i amerikansk politik så kan utfallet av förslaget gå åt båda hållen, med eventuellt motstånd från ”America First”-politiker.

Mellanösternexperten Dag Henrik Tuastad vid Oslo universitet tror att en sådan lag skulle stärka Israels militära förmåga att på egen hand förhindra utvecklingen av iranska kärnvapen. Han tror inte att situationen på marken skulle förändras dramatiskt, eftersom Israel redan har kärnvapen och är regionens dominerande militärmakt. Han skulle inte bli förvånad om lagförslaget går igenom, med tanke på kongressens sammansättning.

Lagförslaget kommer efter USA:s senaste luftangrepp mot iranska kärnanläggningar, där USA använde ”bunker buster”-bomber. Iran förnekar att landet utvecklar kärnvapen, men anrikningsgraden av uran är hög och IAEA har rapporterat att landet hindrar inspektioner.

Israel, som inte officiellt bekräftar eller förnekar att man har kärnvapen, är den enda kärnvapenmakten i regionen.