Kommentarer

New York Times:The man, Daniel Prude, 41, died on March 30, seven days after his encounter with the police, after being removed from life support, his family said.

His death occurred two months before the killing in police custody of George Floyd in Minneapolis set off protests across the United States. But it attracted widespread attention only on Wednesday when his family held a news conference to highlight disturbing video footage of the encounter taken from body cameras that the police officers wore.

The New York State attorney general, Letitia James, and the Rochester police chief said they were investigating the death. The officers involved are still on the force. Foto: Rochester-politiet.

 

Återigen har en video dykt upp från USA som verkar vara en brutal behandling av polisen mot en till synes försvarslös svart man. Daniel Prude dog en vecka senare.

Det ser inte snyggt ut, det måste sägas. Men bakgrundshistorien är lite mer komplex. Vad hände egentligen innan den här mannen hamnade naken och blodig på trottoaren den 23 mars i år?

Media rapporterar ivrigt om en annan svart man som tydligen dödas av polisen. Om du inte visste bättre och bara läste rubrikerna i de gamla medierna, skulle du få tro att den amerikanska polisen är ute efter att döda så många svarta män som de kan.

I Sverige framställs den bedövade mannen som precis har brutit fönster och tagit av sig alla kläder som en omtänksam ”fader till fem” av tidningen Expressen, även om hans fem barn är vuxna. ”Fadern till fem Daniel strypte till döds av polisen” är rubriken de har valt, med vetskap om att detta är att sätta bensin på elden som också har kommit till våra egna länder. Alla vita har på sätt och vis blivit medhjälpare enligt vänstern. De våldsamma i våra länder kopierar polishat från brottslingar och vänster i USA.

Bilderna ser ut som ren lynchning där han ska hängas omedelbart istället för koronovirusskydd från en spottande man som säger att han har covid-19.

Det är mycket fokus på påsen som han fick över huvudet. Men det här är en vanlig salivpåse som du naturligtvis kan andas igenom, inte en plastpåse. Och anledningen till att han fick det på var att han sa att han hade covid-19 och spottade kontinuerligt i polisens riktning. Detta hände i staden Rochester, i norra delstaten New York, precis när coronaviruset härjade som värst.

Det var Daniel Prudes bror som ringde polisen efter att Prude lämnade sitt hem bara klädd i långa underbyxor, en tröja och strumpor. Daniel Prude var beroende av PCP (ängeldamm), ett narkotiskt medel som orsakar psykotiskt beteende och hallucinationer och ofta död. Från Wikipedia:

PCP är ett så kraftfullt läkemedel att det kan orsaka allvarliga mentala symtom. Det kan leda till psykiska störningar och det förändrar uppfattningen om verkligheten. Läkemedlets hallucinogena egenskaper påverkar sinnet och hörselns sinnen. De stimulerande effekterna leder till agitation och sömnsvårigheter. Du får högt blodtryck, ökad hjärtfrekvens och salivproduktion. På den psykiska nivån kommer man vanligtvis att uppleva en förändrad uppfattning om verkligheten.

Medicinsk terapi är inte oproblematisk. Vårdpersonalen riskerar att utsättas för våldsamma handlingar från patientens sida. Behandlingar måste ofta utföras på intensivvårdsavdelningar. Ibland måste patientens personliga rörelsefrihet begränsas för sin egen och andras säkerhet.

Polisen och brandkåren uppfattar PCP som ett särskilt farligt ämne. Under yrkesutbildningen hör de berättelser om att PCP-användare försökte bryta igenom väggar, glas etc. Sådant beteende gör att patienter som tas in med bevisad användning av PCP också ofta får rabdomyolys. Detta beror på extrem fysisk aktivitet och på grund av effekten av PCP på muskarinreceptorer i muskelvävnad. Dessa extrema beteendemönster beror på att användaren hävdar att han inte känner smärta. Det självdestruktiva beteendet tillskrivs biverkningar av PCP och kallas ”Bug Bites”.

Detta läkemedel var aldrig populärt i Norge på grund av dödligheten från användning.

Daniel Prude tog av sig resten av kläderna på gatan och krossade slumpmässiga fönster när han gick. Flera förbipasserande svarade och ringde polisen.

A truck driver also called 911 before officers arrived, according to internal police investigations of the case, to say that a man wearing no clothes was trying to break into a car and saying that he had the coronavirus.

Prude kunde inte redogöra för berusningen. Han ropar ”Jesus Kristus” och ”Ge mig den pistolen. Ge mig den pistolen, ”. Vid ett tillfälle uppmanar han poliserna att ”komma och titta på den här stora kuk”.

Han börjar kasta upp vatten under spottet och vill att det ska tas bort. Då blir han tyst. En av poliserna frågar:“You good, man?”

‘Is he puking? Ugh, he’s puking, just straight water. You see all that water that came out of his mouth? My man, you puking?’ säjer politibetjent Troy Talladay.

Prude tappar medvetandet. En av poliserna påpekar att han länge varit naken ute i kylan. En annan säger att ”han känns ganska kall.”

När ambulansen anländer släpper polisen Prude, rullar honom runt på ryggen och upptäcker att han inte har någon puls. De börjar återupplivning på plats. Ambulanspersonal säger till polisen att de inte borde oroa sig eftersom PCP orsakar delirium och de tillägger att de garanterar att det är därför han inte har puls och inte andas. Det är inte deras (polis) fel, säger de.

‘I guarantee you that’s why he coded. It’s not your fault guys.’

Ingen av dessa detaljer finns i Dagbladets artikel. Där har de utelämnat allt om drogen som ambulanspersonalen sa orsakade döden. VG: s artikel är något bättre, de har åtminstone nämnt att han var under påverkan av PCP. Expressen nämner inte heller något om droger. Slutligen skriver BBC i sin artikel att PCP också nämndes i obduktionsrapporten:

The report also listed PCP, a strong hallucinogenic drug, as a complication.

CNN skrev att Daniel Prude led av en psykisk hälsosituation.

New York Post skriver:

The Monroe County medical examiner ruled Mr. Prude’s death a homicide caused by “complications of asphyxia in the setting of physical restraint,” according to an autopsy report. “Excited delirium” and acute intoxication by phencyclidine, or the drug PCP, were contributing factors, the report said.

Familjen vill ha ”rättvisa för Daniel Prude” och arrangerade en stor demonstration utanför polisstationen. De vill ha poliserna anklagade för mord. Upploppen fortsätter i USA.

Ingen av medierna problematiserar droganvändningen av de svarta männen som BLM berömmer som kärleksfulla familjefäder.

Joe Prude, his brother, called 911 on March 23 after Mr. Prude, who was visiting from Chicago, ran out of his home in an erratic state. Mr. Prude had been taken to a hospital the previous day after he apparently began experiencing mental health problems, police reports show.