Kommentarer

Screenshot. TV4

Problemen med massiv brottslighet hotar i Sverige. Nu säger en före detta polischef att svenskarna egentligen bara kan skylla på sig själva. De har stängt ögonen och låt det hända. Vad blir beslutet i Norge eller Danmark?

Det går knappt en dag utan att Sverige drabbas av allvarligt brott, över hela landet. På vissa ställen ses alltmer krigsliknande förhållanden mellan tungt beväpnade gäng och klaner.

Under ett antal år har de stora medierna och de flesta politiska partier varit relativt ovilliga att belysa denna utveckling, trots att de flesta svenskar har sett vad som händer. Hela saken har systematiskt bagatelliserats och underkommunikerats.

Men på senare tid har detta blivit ett växande ämne i både media och politik. På lång sikt blir det nästan omöjligt att lägga lock på sådana saker, i ett samhälle där ett antal alternativa medier fortfarande öppet rapporterar om vardagen som svenskarna befinner sig mitt i.

I Norge har de stora medierna samma dilemma. De är så ovilliga att rapportera sanningen om vilka grupper som är ansvariga för en skrämmande mängd brott i detta land. Företrädesvis tjänar de sina läsare och tittare diffusa och suddiga versioner. Men samtidigt inser media att sanningen ändå flyter till sina egna läsare via andra kanaler. De stora medierna är på väg att hamna i bakspelet.

I söndags behandlade SVTs aktuella debattmagasin Agenda den skrämmande utvecklingen i Sverige. Björn Eriksson, Sveriges polischef under perioden 1988-1996, deltog i programmet.

Samnytt hänvisar från sändningen:

«I programmet säger han att dagens situation beror på att man varit naiva och blundat för utvecklingen.»

I helgen krävde den nuvarande polischefen Mats Löfving en ”insats” för att bekämpa de över 40 brottsliga klaner som har identifierats i landet. Det är välkänt att dessa huvudsakligen är klaner och gäng som består av icke-etniska svenskar.

Efter att polischefen varnat för situationen kom premiärminister Stefan Löfven på plats på måndagen med ett uttalande som har väckt uppmärksamhet.

«Statsminister Stefan Löfven (sa) på måndagen att han inte vill koppla brottsligheten till etnicitet

Document har diskuterat detta förslag från Sveriges statsminister.

”Tidigare har han ofta betonat att gängbrott har socioekonomiska orsaker. Vid presskonferensen frågades han om denna typ av brott också är kopplat till invandring.

– Vi måste ta itu med vad som är olagligt, oavsett orsaken. ”Jag vill inte koppla brottslighet till etnicitet,” svarade Löfven. ”

Men premiärministerns undvikande attityd får inget stöd från dem som nära känner trycket från det som händer. Polis Mats Löfving är så tydlig som möjligt utan att kliva på sin orealistiska statsminister direkt på tårna:

«Mot bakgrund av klanernas härjande i Sverige menar Löfving att diskussionen om integration i Sverige ”kan vara lite naiv”, skriver Samnytt.

Han är inte ensam om att använda termen naivitet. Tidigare rikspolischef Björn Eriksson säger rakt ut vad hans kollega föreslår lite försiktigt:

«Man måste förstå att denna utveckling har skett för att vi har varit naiva, vi har inte velat se», säger han i SVT Agenda.

Enligt Björn Eriksson är detta en utveckling som har gått, från dåligt till allt värre.

«Eriksson varnade själv under sin tid för att den organiserade kriminaliteten höll på att växa okontrollerat men de åtgärder han föreslog togs emot negativt.

– Det började med MC-gängen. Hells Angels och Bandidos. Sen kom nästa steg, en etnisk organiserad kriminalitet. Juggeligan (jugoslavligaen, Documents presisering) , Chileligan. Sen kom den geografiska dimensionen. Fittja Boys. Och sen slutligen det som kommer nu, sier Eriksson, ifølge Samnytt.

Han tror helt klart att man håller på att gå in i en slutlig, katastrofal fas.

Under artikeln i Samnytt finns ett ganska engagerat kommentarfält, där många svenskar säger sin ärliga åsikt om vad som händer i landet.

Här är ett exempel:

«Det där är inte att vara naiv det är att vara inkompetent. Man klarar helt enkelt inte av att utföra den uppgift man utgett sig för att klara av. Då ska man ha sparken utan fallskärm».

Vissa kan vänta på norska eller danska polischefer att våga vara like ärliga om konsekvenserna av den nuvarande invandringspolitiken.