Konstbild

Ivan Konstantinovitsj Ajvazovskij (1817–1900)
Olje på lerret, 59 x 81 cm, privatsamling, Monaco.

Russisk titel: Вид Ревеля – Vid Rjevelja.

Tallinn, inntil 1918 kjent som Reval, er i dag det selvstendige Estlands hovedstad. Byen – og det øvrige Estland har tidligere vært under blant annet dansk, svensk og russisk/sovjetisk herredømme.

Dette bildet har en ganske interessant historie. I 1976 skal det ha blitt stjålet fra Dmitrovskij kreml-samlingen i Moskva. Den 21. april 2005 ble det solgt hos Sotheby’s i New York, og den 22. september 2006  gikk det under hammeren hos Koller Auktionen i Zürich, og ble solgt til en kjøper i Monaco. Det ble igjen lagt ut til salg hos Koller den 22. september 2017, men ble trukket tilbake, som vi kan lese her.

Jeg har ikke funnet noen forklaring på hvorfor et stjålet bilde gjentatte ganger kan havne hos ytterst velrenommerte auksjonshus. Det kan kanskje skyldes manglende kommunikasjon med sovjetiske myndigheter. Meg bekjent er det ikke forlangt levert tilbake til de rettmessige eiere.