Kommentarer

När coronapandemin fortskred lyckades fyra globala icke-statliga organisationer ledda av Bill & Melinda Gates Foundation ta över stora delar av pandemibekämpningen från världens regeringar.

Det framgår av ett extraordinärt stycke undersökande journalistik som Politico och Die Welt har genomfört i USA och Europa under sju månader med användning av stora resurser. Ett antal högt uppsatta tjänstemän har uttalat sig anonymt till de två medierna.

De fyra organisationerna i fråga var Bill & Melinda Gates Foundation, den brittiska forskningsstiftelsen Wellcome Trust, den globala vaccinorganisationen Gavi och den internationella vaccinforskningsgruppen Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI).

Bill Gates roll i detta samarbete är mycket central, allt medan Gates Foundation hjälpte till att grunda både Gavi och CEPI, och hade tidigare samarbetat med Wellcome Trust.

Enligt Politico och Die Welts utredning spenderade de fyra icke-statliga organisationerna 8,3 miljoner dollar på att lobba politiker och myndigheter i både USA och Europa. Samtidigt hade tjänstemän i både USA, EU och Världshälsoorganisationen (WHO) tjänster i de fyra organisationerna.

Investeringen betalade sig många gånger om, i CEPI:s fall genom att organisationen tilldelades 500 miljoner dollar av de 5 miljarder som USA:s president Joe Biden vid ett tillfälle avsatte för kampen mot pandemin.

En amerikansk professor i hälsorätt är mycket kritisk till hur organisationerna fick inflytande utan det slags ansvar som regeringar har, och utan att allmänheten visste vad som hände.

Politico skriver:

”Jag tycker att vi borde vara djupt oroade”, säger Lawrence Gostin, professor vid Georgetown University som är specialiserad på folkhälsorätt. ”Om man uttrycker det på ett väldigt grovt sätt, köper pengar inflytande. Och detta är den värsta sortens påverkan. Inte bara för att det är pengar – även om det är viktigt, eftersom pengar inte ska diktera politik – utan också för att det är förmånsrätt, bakom stängda dörrar.”

Gostin sa att sådan makt, även om den drivs av goda avsikter och expertis, är ”antidemokratisk, eftersom den är utomordentligt otransparent och ogenomskinlig” och ”lämnar efter sig vanliga människor, samhällen och civilsamhället.”

Undersökningen visar att de icke-statliga organisationernas inflytande ökade eftersom regeringarna var förvirrade över vad de skulle göra. WHO spelade en viktig roll när icke-statliga organisationer började fylla det maktvakuum som regeringarna lämnat:

WHO var avgörande för gruppernas maktövertagande. Alla hade långvariga band till det globala hälsoorganet. Styrelserna för både CEPI och Gavi har en särskilt utsedd WHO-representant. Det finns också en svängdörr mellan anställning i grupperna och arbete för WHO: Tidigare WHO-anställda arbetar nu på Gates Foundation och CEPI;

En anonym amerikansk tjänsteman kommenterar att Gates Foundation har lika mycket makt i hälsofrågor som regeringarna i de största länderna.

Med sin lobbyverksamhet lyckades de icke-statliga organisationerna så småningom utlösa bidrag i miljardklassen för sina egna projekt:

Ledarna för Gates Foundation, Gavi, CEPI och Wellcome distribuerade sina lobby- och påverkansnätverk och använde sina politiska kontakter för att driva amerikanska och europeiska tjänstemän att satsa miljarder dollar till Covid-program som organisationerna hjälpte till att föreställa sig och leda.

Sedan 2020 har CEPI och Gavi samlat in miljarder dollar som ett resultat av deras lobbying. Mellan 2020 och 2021 gav Europeiska kommissionen CEPI över 100 miljoner dollar, medan Storbritannien bidrog med mer än $330 miljoner, Tyskland betalade över $430 miljoner och U.S.A. gåva 8 miljoner dollar. När det gäller Gavi, för perioden 2021 till 2025, var U.S. har utlovat över 4,8 miljarder dollar, U.K. har tilldelat över 2,6 miljarder dollar, Tyskland har lovat över 2 miljarder dollar och EU-kommissionen över 1 miljard dollar.

Samtidigt hade de direkt tillgång till politiska toppledare i Europa:

Grupperna informerade topptjänstemän i Europeiska kommissionen om investeringar i tester, behandlingar, skott och vikten av att dela dessa produkter med resten av världen. I Storbritannien träffas organisationerna vanligtvis flera gånger i månaden med ministrar för att diskutera ämnen som Covid-tester, kliniska prövningar och tillverkningskapacitet. Några av dessa möten inkluderade premiärminister Boris Johnson. Bill Gates och Melinda French Gates – hans tidigare fru – talade direkt med den dåvarande tyske förbundskanslern Angela Merkel om distributionen av Covid-vaccinet, enligt tyska regeringsdokument som POLITICO och WELT tagit del av.

Situationen i USA var inte särskilt annorlunda:

Under tiden, i USA, var ledare för organisationerna också i kontakt med senior U.S. hälsotjänstemän. E-postmeddelanden som erhållits av republikaner på Capitol Hill illustrerar i vilken utsträckning Farrar, chefen för Wellcome, var i kontakt med tjänstemän på några av de högsta nivåerna i USA. regering

De icke-statliga organisationerna utövade ett stort inflytande på den amerikanska regeringens arbete, säger en tjänsteman i U.S.A.

Bill Gates undvek att bli registrerad som lobbyist i USA genom att använda en separat organisation, Gates Policy Initiative, som kringgick de normala registreringskraven.

Kontakterna mellan de icke-statliga organisationerna och europeiska myndigheter var mycket omfattande, även på den allra högsta nivån:

I EU och Storbritannien var det från 2020 till början av 2022 över 100 möten relaterade till covid eller pandemiberedskap mellan tjänstemän från de fyra organisationerna och högre kommission eller U.K. tjänstemän, enligt lobbyverksamheten. Ledare för organisationerna deltog i några av mötena, liksom U.K. premiärminister och EU-kommissionens chef Ursula von der Leyen.

De fyra organisationerna fungerade i praktiken som samordnare för världens folkhälsomyndigheter, slår utredningen fast.

Det journalistiska arbete som Politico och Die Welt utför är ovanligt omfattande och detaljerat och kunde ha fyllt en hel bok.

Men den centrala observationen är att ett fåtal rika och mäktiga personer, i synnerhet Bill Gates, lyckades med en antidemokratisk kupp där de köpte sig global makt utan att behöva stå till svars inför någon och utan att bli föremål för granskning.

Ett sådant problem skulle vara tillräckligt allvarligt även om det var begränsat till endast ett fall. Men det är inte svårt att se att andra politiska områden av global betydelse kan bli föremål för liknande korruption.