Nyheter

Det föds allt  färre barn i Sverige. Inte sedan 2005 är antalet nyfödda varit lägre än hittills under 2022, enligt Statistiska centralbyrån.

Under årets första nio månader föddes 81 550 barn i Sverige. Det är det lägsta antalet sedan mitten av 00-talet . Enligt mätningen från SCB är det 7,7 procent färre jämfört med samma period förra året. Det skriver Statistiska centralbyrån i ett pressmeddelande.

”Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september. Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan dess”, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB, i pressmeddelandet.

Enligt SCB har Barnafödandet har  minskat i 207 av landets 290 kommuner jämfört med januari–september 2021.

– I 30 kommuner har det aldrig fötts så få barn under 2000-talet, vilket är så långt tillbaka vår kvartalsstatistik sträcker sig. Det rör sig bland annat om större kommuner som Lund, Luleå och Täby, och om mindre kommuner som Malå, Ydre och Övertorneå, säger Rasmus Andersson.

Vad nedgången beror på är oklart enligt SCB och de säger att forskningen inte har något direkt svar just nu.

”De senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför”, säger Vitor Miranda, demograf på SCB, i samma pressmeddelande.