Nyheter

Antalet födda barn i Sverige första halvåret i år är det lägsta under årets första sex månader sedan 2003, visar ny statistik från SCB. Jämfört med i fjol minskar barnafödandet i 9 av landet 10 största kommuner.

Under januari–juni i år föddes knappt 51 600 barn i Sverige. Det är 3 000 färre än under motsvarande period i fjol, en minskning med 5,5 procent.

– Inte sedan 2003 har det fötts färre barn under årets första sex månader, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag, säger Ann-Marie Persson, befolkningsstatistiker på SCB.

När det första halvåret summeras har barnafödandet minskat i 193 kommuner jämfört med första halvåret 2022.

– I 48 kommuner är antalet nyfödda det lägsta på hela 2000-talet, vilket är så långt tillbaka SCB:s halvårsstatistik sträcker sig.

SCBs siffror visa att barnafödandet minskar inte bara i kommuner vars totalbefolkning minskar, utan även i flera av de större kommunerna i Sverige.

– Barnafödandet minskar i nio av landets tio största kommuner. Bara i Örebro syns en ökning jämfört med i fjol, men den är marginell, 0,2 procent. Tittar vi på de 20 största kommunerna minskar barnafödandet i 15 av dessa.

I landets tre största kommuner är antalet nyfödda hittills i år det lägsta på flera år. I både Stockholm och Göteborg har antalet födda minskat med 3 procent jämfört med första halvåret i fjol. I Malmö är minskningen 4,5 procent.

– I Stockholm och Göteborg är antalet nyfödda det lägsta sedan 2005, i Malmö sedan 2008, säger Ann-Marie Persson.