Nyheter

Hemlösheten i Sverige minskar, men problemet är fortfarande omfattande, enligt den senaste kartläggningen från Socialstyrelsen.

Över 9 000 barn har en förälder som saknar en egen bostad.

– Det är för många barn som påverkas, säger Stina Hovmöller på myndigheten.

Drygt 27 000 personer över 18 år är hemlösa i Sverige, enligt kartläggningen från förra året. Det är ungefär 2 700 färre personer än vid den senaste undersökningen 2017.

– Utvecklingen varierar kraftigt i olika delar av landet. Det finns lika många kommuner där hemlösheten ökar som där den minskar, säger Stina Hovmöller, enhetschef på Socialstyrelsen.

Antalet hemlösa personer bör dock ses som en miniminivå, enligt Socialstyrelsen.

– Vår kartläggning omfattar främst de personer som socialtjänsten har kontakt med. Det är fortfarande på en nivå som påverkar alltför många människor.

I undersökningen framkommer också att över 9 400 barn har minst en förälder som är hemlös. Av dem vistades över 1 800 barn helt eller delvis på olika tillfälliga boenden tillsammans med sina föräldrar.

Det finns dock ingen ökning jämfört med den senaste kartläggningen 2017.

– Men det är fortfarande för många barn som påverkas. Många av dem har också följt med framför allt sina mammor till skyddade boenden.

Hemlösheten är mest utbredd i de större städerna och kommunerna. Precis som tidigare finns majoriteten av personer i akut hemlöshet i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Däremot har den akuta hemlösheten minskat något i Malmö och Göteborg jämfört med 2017. Enligt kommunerna beror detta bland annat på ökat förebyggande arbete samt ökat bostadsbyggande och kortare köer till hyreslägenheter.

Socialstyrelsen noterar att under deras kartläggning år 2023 befann sig över 27 380 personer över 18 år i hemlöshet. Under undersökningsveckan i april förra året var 68 procent av de akut eller tillfälligt hemlösa männen och 32 procent kvinnor.

Generellt sett har männen varit hemlösa under längre tid än kvinnorna. 66 procent av dem i akut och tillfällig hemlöshet var födda i Sverige, medan 34 procent var födda i ett annat land. Andelen födda i Sverige har ökat jämfört med 2017, då den låg på 55 procent, enligt Socialstyrelsen.