Nyheter

Regeringen har gett Post- och Telestyrelsen (PTS) i uppdrag att ytterligare stärka motståndskraften i Sveriges digitala infrastruktur. Detta beslut kommer mot bakgrund av det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskrigets slut. En robust digital infrastruktur är avgörande för att hantera olika hot, inklusive hybridhot och krigssituationer, och för att säkerställa samhällsviktig verksamhet.

Regeringen betonar vikten av säker och tillförlitlig digital kommunikation som en nyckelkomponent i det civila försvaret. PTS har fått i uppdrag att vidareutveckla det systematiska beredskapsarbetet inom sektorn som ansvarar för Sveriges digitala kommunikationsinfrastruktur.

Det allvarliga säkerhetspolitiska läget, särskilt med tanke på lärdomarna från kriget i Ukraina där ryska attacker riktades mot infrastrukturen, kräver en snabb utveckling av försvarsförmågan. En fungerande och motståndskraftig sektor för elektronisk kommunikation anses vara en grundläggande pelare för ett starkt totalförsvar.

Hybridhot, som inkluderar fysiskt sabotage, påverkanskampanjer och cyberattacker, kan förekomma både i fredstid och under krigsförhållanden. Dessa hot kännetecknas av svårigheter att identifiera bakomliggande aktörer och kan utnyttjas av stater eller statsstödda aktörer för att störa samhällsfunktioner, påverka opinioner och demokratiska processer.

Regeringen har nyligen presenterat en proposition om ökad samverkan mellan offentliga och privata aktörer inom beredskapssektorn som leds av PTS. PTS får nu i uppdrag att fortsätta utveckla samverkansformerna för nyckelaktörer inom sektorn, med fokus på att hantera hybridhot. Detta inkluderar bland annat formerna för incidentrapportering.

Privat-offentlig samverkan betonas som avgörande för att stärka totalförsvaret, särskilt eftersom en stor del av Sveriges kritiska infrastruktur ägs och drivs av privata aktörer. Exempel på kaskadeffekter av cyberattacker mot IT-leverantörer till staten har observerats nyligen. Regeringsuppdraget till PTS ses som ett viktigt steg för att öka motståndskraften i den digitala infrastrukturen, enligt Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.