Nyheter

På uppmaning av minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, hölls under gårdagen ett möte där ledarna för myndigheter inom Nationellt cybersäkerhetscenter (NCSC) samlades för att diskutera hanteringen av den nyliga cyberattacken mot it-leverantören Tietoevry. Mötet, som ägde rum på Försvarsdepartementet, samlade ledarna för flera viktiga myndigheter, inklusive Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Förvarets radioanstalt (FRA), Säkerhetspolisen, Post- och telestyrelsen (PTS), Försvarsmakten, Polismyndigheten, Försvarets Materielverk (FMV), samt berörda departement på Regeringskansliet.

Ministern betonade vikten av att myndigheterna delar en gemensam förståelse av händelseförloppet och de åtgärder som har vidtagits för att förbättra förmågan att hantera liknande situationer i framtiden. Carl-Oskar Bohlin uttalade sig och betonade att det är av stor betydelse att den gemensamma ansträngningen fortsätter för att stärka landets förmåga att förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

Regeringen arbetar redan med en omorganisering av NCSC, och underströk att strukturella förändringar kommer att implementeras. Samtidigt framhävde ministern vikten av att den befintliga verksamheten fortsätter att förbättra sitt arbete och anpassa sig till det rådande omvärldsläget samt den antagonism som Sverige möter i cyberdomänen. Möten som detta, där ledarna för olika myndigheter samlas för att dela information och samordna insatser, är avgörande för att stärka landets samlade cybersäkerhet.