Nyheter

Regeringen uppmanar nu svenskarna att se över sin beredskapen under rådande elkrisen. Regeringen varnar nu för att det finns en risk att strömmen helt försvinner.

– Det är viktigt att ha en plan för hur man hanterar sig själv och de människor man bryr sig om, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Det var under en presskonferens på onsdagen som regeringen uppmanade svenska folket att se över sin personliga krisberedskap på grund av risken för strömavbrott under elkrisen.

– Terrängen är ospårad. Vi vet inte exakt hur ett strömavbrott gestaltar sig, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Sannolikheten är relativt låg att strömmen helt ska försvinna. Men risken finns enligt minister Bohlin. Det finns i dagsläget ett behov av en personlig hemberedskap med hänsyn till att det värsta kan hända är viktigt, enligt ministern.

– Det är viktigt att ha en plan för hur man hanterar sig själv och de människor man ansvarar för, sa Bohlin.

Energi- och näringsminister Ebba Busch vill att människor är förberedda nu. Sen är det för sent.
– Detta är inte ett försök att vara alarmistisk. Vi gör allt vi kan för att det inte ska bli så, men det är svårt att förbereda sig i efterhand.

Busch nämnde saker som kan vara bra att ha hemma. Vevradio, vatten och möjlighet att laga mat nämndes.
Energi- och näringsminister Ebba Busch pratade också om vikten av att vara förberedd på ett kort eller längre strömavbrott.
– Vi ska vara förberedda på det värsta men jobba för det bästa, sa Energi- och näringsminister Ebba Busch.