Nyheter

På onsdagen höll minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin en pressbriefing om den senaste tidens påverkanskampanjer mot Sverige. Syftet är att ge en bild av läget med anledning av en ökad spridning av desinformation som riktas mot Sverige. På pressträffen medverkar även Mikael Östlund, kommunikationschef på Myndigheten för psykologiskt försvar.

– Det finns stater och statsstödda aktörer som sprider en felaktig bild av Sverige i syfte att skada Sverige och svenska intressen, sa Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en dagens pressträff.

Det finns flera olika aktörer som har ett intresse av att sprida en negativ bild av Sverige och den svenska yttrandefriheten.

– Sverige utgör en symbol för det moderna väst och med de friheter och rättigheter som vi har så utmanar det andras värderingar. Det utmanar de islamistiska värderingar som inte tillkännager de värderingar och rättigheter som vi har, säger Mikael Östlund.

Bland annat ser man att ryss-stödda aktörer ligger bakom felaktiga budskap om att Sverige som stat ligger bakom brännandet av koranen. Det pågår enligt Myndigheten för psykologiskt försvar flera olika påverkanskampanjerna mot Sverige. Myndigheten för psykologiskt försvar säger att man observerat ett miljontals publiceringar kopplade till den senaste tidens koranbränningar. En annan stor kampanj mot Sverige är den att det påstås att socialtjänsten i Sverige kidnappar muslimska barn.