Nyheter

Fyra svenska regioner befinner sig i stabsläge sedan den ryska cyberattacken mot företaget Tietoevry inträffade för en vecka sedan. Det nationella säkerhetsrådet samlades nyligen för att diskutera händelsen, och enligt Carl-Oskar Bohlin, ministern för civilt försvar, är detta en allvarlig händelse vars omfattning ännu inte är fullt ut förstådd.

Attacken, som upptäcktes den 20 januari, har påverkat en betydande mängd företag och cirka 120 myndigheter. För närvarande befinner sig fyra regioner, nämligen Västerbotten, Sörmland, Blekinge och Uppsala, i stabsläge som en respons på hackerattacken mot Tietoevry, enligt information från civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin. Detta beslut togs från och med den 25 januari.

Den faktiska omfattningen av attacken förblir ännu okänd, och myndigheterna arbetar för att få en fullständig bild av situationen. Ministern för civilt försvar understryker vikten av att behandla händelsen med allvar och betonar att arbetet med att hantera konsekvenserna pågår.

Rubrik: Omfattande Cyberattack i Sverige – 178 Anmälningar om Misstänkta Personuppgiftsröjningar

I helgens cyberattack har 178 anmälningar om misstänkta röjda personuppgifter rapporterats till Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, meddelar Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, under en pressträff. De drabbade parterna inkluderar 120 myndigheter, 23 regioner och 35 företag. Det betonas dock att anmälningarna inte automatiskt innebär att personuppgifter har läckt.

Företaget Tietoevry, som var ett av de drabbade, har ännu inte publicerat en exakt lista över de berörda parterna. En av de påverkade systemen är HR-systemet Primula, som används av 120 svenska myndigheter.

Den ryska hackargruppen Akira har pekats ut som ansvarig för attacken. Carl-Oskar Bohlin betonar dock att det är för tidigt att spekulera om eventuella kopplingar till den ryska staten. Han nämner att sådana attacker vanligtvis drivs av ekonomiska intressen eller politiska motiv. Om det är politiskt motiverat öppnar det möjligheten för en statsaktör som ansvarig, men detta är ännu under utredning.

Den exakta omfattningen av utpressningsattacken den 20 januari förblir oklar, och myndigheterna arbetar för närvarande med att utreda händelsen och hantera dess konsekvenser.

Säkerhetsläget kvarstår som högprioriterat, och samarbete mellan olika nivåer av myndigheter och regioner fortsätter för att hantera och begränsa eventuella skador till följd av den pågående cyberattacken.