Nyheter

I ett ovanligt klart uttalande har Carl-Oskar Bohlin, Sveriges minister för civilt försvar, varnat svenska folket för möjligheten till krig på svensk mark. Bohlin, som har i uppdrag att förbereda landet för en situation som inte inträffat på över 200 år, betonar behovet av att agera nu och uppmanar alla samhällsmedborgare att ta ansvar.

– För en nation som haft freden som angenäm följeslagare i snart 210 år är tanken på den som en orubblig konstant i tillvaron bekvämt lättillgänglig. Men att vila i denna slutsats har blivit farligare än på mycket lång tid. Många har sagt det före mig, men låt mig göra det med ämbetets kraft. Mindre inlindat, och med en osminkad tydlighet: Det kan bli krig i Sverige.

Säkerhetsläget i Sverige har försämrats ytterligare det senaste året, till följd av Rysslands aggressiva agerande mot Ukraina. Den pågående snabba ryska upprustningen kräver enligt Bohlin stor uppmärksamhet och åtgärder från alla inblandade parter.

I sitt tal till svenska folket under Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen framhöll Bohlin vikten av att vara medveten om möjligheten till krig även i Sverige. Han påpekar att det är allmänmänskligt att önska en fredlig tillvaro, men att det nu är farligare än på mycket lång tid att förneka risken för krig.

Regeringen har gett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i uppdrag att utveckla en ”krigsorganisation” och stärka försörjningsberedskapen tillsammans med Socialstyrelsen. Bohlin understryker dock att ansvaret för att vidta åtgärder vilar på hela samhället och att den mentala medvetenheten om möjligheten till krig är avgörande för landets försvarsförmåga.

I ljuset av Ukrainas motstånd mot Ryssland betonar Bohlin vikten av enade ansträngningar och att majoriteten av befolkningen måste vara medveten om läget för att kunna agera snabbt och effektivt i händelse av ett hot mot Sverige.