Nyheter

De nordiska statsministrarna träffas för ett ”krigsråd” i Stockholm. Zelenskyj kommer också att delta. Kriget tycks gå in i en ny fas och de nordiska länderna hör till de mest lojala. Det finns inga opinionsundersökningar som frågar allmänheten: -Är du beredd på krig med Ryssland?

På fredag deltar Zelenskyj i mötet mellan stats- och regeringscheferna i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island i den svenska huvudstaden.

– Det är tredje gången som Norden träffar Ukrainas president. Det är ett uttryck för Nordens identitet och gemenskap, med tanke på vår placering i Europa och det faktum att vi nu alla är medlemmar i Nato, säger Støre till NTB.

– ”Det gör det naturligt att träffa Ukrainas president tillsammans. Det är också ett uttryck för att Norden står enat i viktiga säkerhetspolitiska frågor i vår tid, säger han.

Støre nämner inte att det som gör det ”naturligt” att träffa Zelenskyj är det krig som landet för närvarande utkämpar och riskerar att förlora. Nu handlar det om att rycka segern ur nederlagets käftar innan de kollapsar. Det innebär att man måste ta större risker. Ordet risk nämns inte.

Vi har aldrig sett folkvalda politiker spela med krig och fred på det här sättet.
Ryssland är en kärnvapenmakt med 6.000 kärnvapen.

Samtidigt ber direktoratet för civilskydd oss att förbereda oss för sju dagars beredskapslager.

Språket är avslöjande

Enligt premiärministerns kansli kommer mötet att handla om ”olika aktuella säkerhetsfrågor, inklusive Rysslands aggressionskrig mot Ukraina, regional säkerhet och det kommande Nato-toppmötet i Washington DC”.

Detaljerna kring vad som kommer att diskuteras i Stockholm på fredag har inte offentliggjorts i förväg. Den ukrainske presidenten har dock haft flera möten de senaste dagarna för att förbereda Ukrainas toppmöte i Schweiz i juni.

– Zelenskyj verkar vara ute på en liten turné, där han samlar deltagande länder till Schweiz i juni. Kommer det att vara ett ämne i dag?

– ”Det kommer nog att komma upp, men vi alla (de nordiska ledarna, reds anm) ska träffas där. Det viktiga nu är att mötet blir viktigt och att det bekräftar de övergripande temana om Ukrainas rätt att försvara sig och att vara ett demokratiskt och självständigt land.

Mötet kommer att legitimera att Nato för in kriget på ryskt territorium.

Det är anmärkningsvärt hur snabbt invändningarna mot att använda västliga vapen i Ryssland försvann. Fanns det överhuvudtaget någon verklig diskussion? Den enda som har signalerat sitt motstånd är Italien.

På tisdagen i veckan öppnade Tyskland och Frankrike för att vapen som de donerat till Ukrainas krigsinsatser också ska kunna användas för att attackera mål inne på ryskt territorium. Flera andra EU-länder har nu också vänt på steken och sagt ja till detta.

Zelenskyj har dock inte fått detta tillstånd från USA. Enligt flera amerikanska medier har dock Biden-administrationen delvis hävt förbudet mot att använda amerikanska vapen för att attackera Ryssland, men bara till försvar av Kharkiv.

Användningen av västerländska vapen för att attackera ryska territorier är kontroversiell inom Nato och ett ämne på det informella utrikesministermötet i Prag denna vecka (NTB)

Beslutet att anfalla ryskt territorium fattades med en lätthet som man inte hade trott var möjlig.