Nyheter

I en tydlig varning till nationen uppmanar Sveriges Överbefälhavare, Micael Bydén, samt Civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin, alla svenskar att mentalt och praktiskt förbereda sig för möjligt krig i Sverige. Utmaningar som det pågående kriget i Ukraina illustrerar behovet av att vara redo på individnivå, enligt Bydén.

Under Folk och Försvars rikskonferens, där Bohlin talade klarspråk om risken för krig, delade Överbefälhavare Bydén bilden av ett samhälle som behöver stärka sin motståndskraft på alla nivåer. Han poängterade vikten av att varje individ reflekterar över sin egen beredskap och förmåga att agera om Sverige skulle invaderas.

”Vi måste förstå hur allvarligt det här läget är på riktigt och att man, ner till individnivå, mentalt förbereder sig,” säger Micael Bydén i en intervju på Nyhetsmorgon.

Bydén använder Ukraina som en påminnelse om att ett samhälle som är förberett på individnivå är bättre rustat än ett som överraskas. Regeringen stöder denna synpunkt och betonar att den mentala medvetenheten om Sveriges sårbarhet är avgörande för landets försvarsförmåga.

För att förbereda sig uppmanas medborgarna att ha en veckas beredskap med tillgång till mat, vatten, värme och kommunikationsmedel. Medvetenhet och ett ”robust civilsamhälle” är enligt Bydén nyckelfaktorer för att säkerställa att samhällets viktiga funktioner, såsom barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg, kan upprätthållas även i svåra tider.

”Ju fler som går till sin normala arbetsplats i en mycket svår situation, desto bättre kommer samhället att fungera. Att ha medborgare som nu förstår att det här är allvarligt och att det kan bli värre även för oss, det är det robusta samhället,” avslutar Bydén.