Nyheter

Militären kommer nu att stötta polisen. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff om hur Försvarsmakten ska kunna hjälpa polisen i arbetet att bekämpa de kriminella gängen.

Under fredagen har statsminister Ulf Kristersson suttit i möte med bland annat överbefälhavare Micael Bydén och rikspolischef Anders Thornberg för att diskutera frågan om det brutala gängvåldet. September är den dödligaste månaden sedan december 2019, när det kommer till skjutvapenvåld.
Därför så kommer regeringen i nästa vecka fatta beslut om att försvaret ska kunna stötta polisen inom ramen för nu gällande lagstiftning. Man kommer också att ändra lagen så att polisen enklare ska kunna få hjälp av försvaret.

– Sverige är i ett extremt exceptionellt läge just nu. Våldsvågen vi ser nu saknar motstycke, sa statsministern under presskonferensen.

Enligt rikspolischefen skulle det kunna innebära stöd med bevakningsuppdrag, hjälp med logistik och fordon, och att bidra med kompetenser inom analys.

Kristersson påpekar att Sverige har haft en väldigt restriktiv syn på att använda Försvarsmaktens resurser i polisiära ärenden, och att det finns goda skäl till detta. Bland annat på grund av att Försvaret och Polisen har olika uppgifter och utbildningar, och att olika lagar styr dem.

– Men polisen kan inte göra allt. För att polisen ska kunna göra sitt måste andra göra sitt. Frågan är, kan andra bidra till polisen?

Hur lagändringarna ser ut kommer regeringen att komma med information i närtid.