Nyheter

Lena Hallengren och Peter Hultqvist från Socialdemokraterna höll på onsdagen en pressträff efter TV4:s avslöjande om de trollkonton som man påstår att Sverigedemokraterna har på olika sociala medieplattformar. Socialdemokraterna vill nu att vissa av Sverigedemokraternas tjänstemän genomgår en ny säkerhetsprövning.

Peter Hultqvist gick till hård attack mot Sveridemokraterna och menade att deras politiska strategi var ”ryssfasoner”

På pressträffen lyfte Socialdemokraterna att det väckts frågor kring att att sverigedemokratiska tjänstemän blivit insläppta av Sveriges statsminister i Regeringskansliet. Bland annat frågar Hallengren vilken information som delas mellan dessa tjänstemän och trollfabriken på Sverigedemokraternas partikansli? Var tar den informationen sedan vägen? Vad innebär det för Sveriges säkerhet?

– Nu behöver Ulf Kristersson vara statsminister, sa Lena Hallengren på pressträffen.

Socialdemokraterna har tidigare krävt partiledarsamtal om påverkan på valrörelsen utifrån vad som uppdagats. Ulf Kristersson har själv sagt att det som uppdagats är farligt, men han har inte agerat eller på något sätt meddelat hur EU-valet skyddas från den här typen av påverkan. Det enda statsministern har meddelat hittills är att detta är en fråga för SD att reda ut.

– Det faktum att sverigedemokratiska tjänstemän har blivit insläppta i Regeringskansliet av Sveriges statsminister väcker frågor, sa Hallengren hon.

– Vilken information delas mellan de här tjänstemännen och trollfabriken på Sverigedemokraternas partikansli? Vart tar den informationen sedan vägen? Och vad innebär det för Sveriges säkerhet?

Mot bakgrund av säkerhetsläget och det som har framkommit i Kalla fakta kräver Socialdemokraterna att Ulf Kristersson säkerställer att det sker en ny säkerhetsprövning av SD:s tjänstemän på Regeringskansliet. Frågan om SD:s trollfabrik går inte att ”vifta undan”, säger han.

– Kristersson måste säkerställa att ingen känslig information överförs av SD-tjänstemän rakt in i SD:s trollfabrik, säger Peter Hultqvist.

Hultqvist ställde flera krav på statsministern:

Säkerställ att en ny säkerhetsprövning görs av SD:s tjänstemän i Regeringskansliet och att ingen känslig information överförts från SD:s tjänstemän i Regeringskansliet rakt in i SD:s trollfabrik.

Försvarsministern och ministern för civilt försvar måste i försvarsutskottet redogöra för vilka åtgärder som vidtas för att stoppa desinformationen och säkra valet 9 juni.
Regeringen måste ställa krav på att samtliga fejkkonton som drivs av Sverigedemokraterna måste redovisas.