Nyheter

S, V och MP KU-anmäler Ulf Kristersson (M) efter DN:s avslöjande att de opolitiska tjänstemännen i regeringskansliet får högre lön om de arbetar för Tidöavtalet.

en nyhet som har skapat stor uppståndelse i den svenska politiken har oppositionen beslutat att anmäla statsminister Ulf Kristersson till Konstitutionsutskottet (KU). Anledningen till anmälan är oppositionens övertygelse om att Kristersson bör hållas högst ansvarig för det de hävdar vara politisering av opolitiska tjänstemän i regeringskansliet.

Socialdemokraternas ledamot Patrik Björck kommenterade situationen och påpekade att oppositionen anser att statsministern agerar på ett sätt som politiserar tjänstemännen och bryter mot principerna om saklighet och opartiskhet vid lönesättning, enligt regeringsformen.

Patrik Björck undvek att kommentera om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet hade försökt dra med sig Centerpartiet i frågan, men han betonade att Centerpartiet är välkommet att ansluta sig till oppositionens linje.

Oppositionspartierna framhäver regeringsformens tydliga krav på att myndigheter måste vara sakliga och opartiska i sina beslut, särskilt när det gäller lönesättning. De uttrycker oro över det de kallar en ”Tidöavtalsbonus” och anser att detta strider mot svenska förvaltningstraditioner och demokratins grundprinciper.

Även fackförbundet ST, som representerar en del av regeringskansliets personal, har uttryckt förvåning över situationen och påpekat att detta är något de inte tidigare stött på. De betonar vikten av opolitiska tjänstepersoner som utgör ryggraden i en väl fungerande statsförvaltning.

Patrik Björck misstänker också att Sverigedemokraterna, under ledning av Jimmie Åkesson, kan vara det parti som försöker påverka styrningen av tjänstemännen i regeringskansliet. Upprördheten över situationen speglar en bred oro inom svensk politik och fackföreningsvärlden över vad som uppfattas som en potentiell underminering av den opolitiska och sakliga karaktären hos statliga tjänstemän.