Nyheter

En färsk opinionsmätning visar på en krympande marginal mellan de politiska blocken i Sverige, där det nu bara skiljer fem procentenheter mellan dem. Dessutom pekar mätningen på en nedgång i stödet för Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, som statsminister. I februari uttryckte 42 procent av väljarna sitt stöd för henne i jämförelse med 45 procent i januari.

Professor Henrik Ekengren Oscarsson, verksam vid Göteborgs universitet, reflekterar över den aktuella mätningen och kopplar den till den senaste turbulensen inom Socialdemokraterna. Han noterar att partiets popularitet inte verkar påverkas av detta, trots att det har varit en utmanande period för Andersson.

Även den senaste mätningen från Expressen/Varian visar på en minskning i förtroendet för S-ledaren.

Trots den nedåtgående trenden är inte Socialdemokraternas partisekreterare, Tobias Baudin, särskilt bekymrad. Han framhåller att minskningen är marginell och påpekar att Andersson ändå håller sig på höga nivåer av stöd.

– Jag tycker att det är en väldigt liten minskning, och det är nästan anmärkningsvärt att Magdalena Andersson ligger på så extremt höga nivåer, säger han till radion.

I en jämförelse mellan individuella politiker hamnar Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) på delad andraplats med 18 procent av stödet vardera.

När det gäller regeringens prestationer är det positiva trenden tydlig, då 41 procent av de tillfrågade anser att regeringen gör ett bra eller mycket bra arbete, vilket är fjärde månaden i rad som denna andel ökar.

INDIKATOR OPINIONS VÄLJARBAROMETER FEBRUARI 2024
(Skillnad jämfört med föregående månad inom parantes)

Socialdemokraterna: 35,9 procent (-0,7)

Vänsterpartiet: 7,3 procent (-0,9)

Miljöpartiet: 4,7 procent (+0,2)

Moderaterna: 18,8 procent (+1,5)

Liberalerna: 2,8 procent (-0.3)

Kristdemokraterna: 3,2 procent (ingen förändring)

Centerpartiet: 3,8 procent (-0,4)

Sverigedemokraterna: 21,9 procent (+0,8)

Övriga: 1,7 procent (+0,1)

Förändringar i opinionen för enskilda partier är inte statistiskt säkerställda. Indikator opinion har intervjuat 2413 personer mellan den 4 februari och den 26 februari.