Nyheter

En ny undersökning från DN/Ipsos visar att svenska väljare anser att Sverigedemokraterna har den mest effektiva kriminalpolitiken. Andelen som uppskattar SD:s politik inom området ”lag och ordning” har ökat från 21 procent i augusti till 25 procent i februari.

I motsats till detta, har Moderaterna tappat förtroende i väljarnas ögon. Trots att de var favoritpartiet på området enligt den tidigare mätningen, har de tappat 3 procentenheter sedan augusti till 20 procent, vilket nu placerar dem på andra plats.

Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, noterar att denna förskjutning sker trots att antalet dödsskjutningar minskat. Han betonar att det är Sverigedemokraterna som nu får ökat förtroende från väljarna, snarare än regeringen och Moderaterna.

En annan intressant trend är det minskande förtroendet för Socialdemokraternas partiledare, Magdalena Andersson, som observerats i flera mätningar, inklusive DN/Ipsos.

Förtroendet för Socialdemokraterna som det bästa partiet för att leda landet i en kris har också minskat, nu nere på 33 procent. Detta återgår till siffrorna före Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022. Trots detta behåller partiet ledningen, med Moderaterna på andra plats och Sverigedemokraterna på tredje plats.

Av de 12 politikområden som DN/Ipsos undersöker, anses Socialdemokraterna ha den bästa politiken på 7 områden, medan Sverigedemokraterna och Moderaterna anses ha den bästa politiken på två områden var, och Miljöpartiet på ett område.