Nyheter

Sveriges politiska landskap genomgår förändringar enligt den senaste väljarbarometern från SVT/Verian för december. Moderaterna noterar sin lägsta nivå sedan slutet av 2019, medan Sverigedemokraterna fortsätter att stärka sitt stöd och når sin högsta notering sedan mars 2020.

Sverigedemokraternas framgångar trots kritik under den senaste månaden är påtagliga, och partiet har nu en väljarandel på 22,5 procent. Det gör dem nästan lika stora som de tre regeringspartierna Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans. Partiets ökade popularitet tillskrivs av Per Söderpalm, opinionsansvarig på Verian, till en kombination av regeringsinflytande och en aktiv roll som oppositionsparti och agendasättare.

Moderaterna befinner sig i en motsatt trend, där deras väljarstöd minskar och når den lägsta nivån sedan slutet av 2019. Väljare från Moderaterna verkar flytta över till Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, där var åttonde Moderat-väljare från valet 2022 nu skulle överväga att rösta på Sverigedemokraterna.

Bland småpartierna märks det att Liberalerna når sin lägsta notering sedan Johan Pehrson tillträdde som partiledare. Samtidigt noterar Socialdemokraterna sin lägsta siffra sedan november 2022, vilket, även om det inte är statistiskt signifikant, antyder en möjlig avmattning i det starka stöd partiet länge har haft.

När det gäller de två politiska blocken har oppositionen nu en ledning på drygt 6 procentenheter jämfört med Tidöpartierna. Detta representerar en minskning av försprånget jämfört med Verians mätning från augusti, där oppositionen hade en betydligt större ledning.

Sammanfattningsvis tyder den senaste väljarbarometern på förändringar i det svenska politiska landskapet, med Sverigedemokraternas stigande popularitet och Moderaternas nedgång som centrala inslag. Samtidigt indikerar de minskade siffrorna för Socialdemokraterna och Liberalerna att även dessa partier möjligen står inför utmaningar.