Nyheter

Enligt den senaste mätningen från GP/Novus minskar stödet för både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, medan Moderaterna och Socialdemokraterna ökar i popularitet.

Vänsterpartiet noterar en nedgång på 1,1 procentenheter och hamnar på 7,8 procent i mätningen. Samtidigt minskar stödet för Sverigedemokraterna med 1,4 procentenheter och når 19,1 procent.

Ökningarna för Socialdemokraterna och Moderaterna är dock måttliga, med 0,8 procentenheter för båda partierna. Det innebär att Socialdemokraterna når 36,2 procent och Moderaterna når 19,5 procent.

Även om Moderaterna därmed passerar Sverigedemokraterna och blir det näst största partiet, indikerar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, att den måttliga ökningen för Moderaterna inte nödvändigtvis beror på statsminister Ulf Kristerssons uttalanden om Sverige och Nato.

– Utrikespolitik har sällan stor inverkan på väljarnas partival, säger han till GP.

Den mest betydande förändringen enligt mätningen är ökningen för Miljöpartiet med 0,8 procentenheter, vilket innebär att partiet nu överskrider riksdagsspärren med 4,6 procent.

Detta leder till att de rödgröna partierna ökar sin ledning i riksdagsmandat till 202, jämfört med 147 för det blågula blocket.

Samtidigt närmar sig Kristdemokraterna riksdagsspärren när partiet ökar med 0,6 procentenheter och når 3,8 procent.

I övrigt minskar stödet för Centerpartiet och Liberalerna med 0,2 procentenheter vardera, vilket innebär att de landar på 4,6 respektive 3,1 procent i mätningen.